Çipras duyurdu: Sondaja başlıyor!

Yunanistan, Girit adasının güneybatısında 2020'de sondaja başlayacak. Amerikan Exxon Mobile ve Fransız Total şirketleriyle sondaj çalışmaları için anlaşma imzalandı.

DÜNYA 27.06.2019, 16:42 27.06.2019, 16:48
Çipras duyurdu: Sondaja başlıyor!

Yunanistan, Girit adasının güneybatısında 2020'de sondaj çalışmalarına başlanması için Amerikan Exxon Mobile ve Fransız Total şirketleriyle anlaşmaya vardı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve iki şirketin temsilcileri imza törenine katıldı.

İmza töreninde konuşma yapan Aleksis Çipras, sondaj çalışmalarının Yunanistan ekonomisi için hayati önem taşıdığını belirtti.

Çipras, çalışmaların milli ve jeopolitik önemi olduğunu da vurguladı. Uluslararası hukuka ve çevre koruma kurallarına saygılı olacaklarını ifade eden Çipras, Girit bölgesinden çıkarılacak olası doğal gaz rezervlerinden sağlanacak gelirin yüzde 40'ının ExxonMobil'e, yüzde 40'ının Total'e, yüzde 20'sinin de Yunan Petrollerine (ELPE) aktarılacağını bildirdi.

Sondaj çalışmaları uzatılabilir

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 8 yıl boyunca devam edecek olan sondaj çalışmalarının süresinin uzatılabileceğini de söyledi. 

Aleksis Çipras, Girit adası açıklarındaki sondaj çalışmalarına başlanmasına gerekçe olarak aynı deniz havzasındaki İsrail, Mısır ve Kıbrıs'ta büyük doğal gaz rezervlerinin bulunmasını gösterdi.

İlk aşamada 1,5 milyar Euro düzeyinde yapılacak yatırımların Yunan devletine ve halkına ekonomik kazanımlar sağlamasının amaçlandığını kaydeden Çipras, aynı anda ABD ve AB'nin de desteğiyle İsrail-Kıbrıs-Girit-Yunanistan arasında inşa edilmesi beklenen 'EastMed' boru hattı projesinin de 2020 yılında gündeme getirileceğini bildirdi. 

Yorumlar (0)