Çin'de bir görevden alma daha!

Çin'de Hong Kong ve Makau İşleri Direktörü Zhang, görevden alındı. 

DÜNYA 13.02.2020, 12:52
Çin'de bir görevden alma daha!

Çin İnsan Kaynakları Bakanlığı, Perşembe günü yaptığı açıklamada Hong Kong ve Makau İşleri Direktörü Zhang Xiaoming'in görevden alındığını açıkladı. Zhang'in yerine 67 yaşındaki Xia Baolong getirildi. Xia, Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nın başkan yardımcılığını yapıyordu.

Zhang'in görevde alınması, Pekin yönetiminin Ocak ayında Hong Kong irtibat ofisinin görevden alınmasının ardından geldi. Zhang, Hong Kong ve Makau İşleri Direktör Yardımcısı olarak görev yaparak ofisin günlük işleyişini sağlayacak.

Xia Baolong, Xi'nin önemli bir destekçisi

Bir önceki direktörün yerine göreve getirilen Xia Baolong, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 2003-2007 arasında Zhejiang eyaletinin Komünist Parti Genel Sekreterliği yaparken yardımcılığını üstlenmişti. Xia'nın Zhejiang eyaletindeki yasa dışı kiliselerin yok edilmesi için 2015'te başlatılan kampanyadaki sert tutumu, Komünist Parti yönetiminin takdirini kazanmıştı. Xia Baolong, Çin lideri Xi Jinping'in koyu bir destekçisi olarak biliniyor.

Zhang, Hong Kong'daki zanlıların sınır dışı edilmesini kolaylaştıran yasanın çıkarılması için özerk şehrin yönetimine büyük baskı uygulamıştı ancak yasa geçirildikten sonra başlayan eylemlerin şiddetle artmasının ardından Hong Kong yöneticileri yasayı iptal etmişti.

Hong Kong'da neler olmuştu?

Hong Kong, zanlıların daha kolay bir şekilde anakara Çin'e sınır dışı edilebilmesini sağlayan bir yasanın çıkarılmasıyla birlikte 7 aydan uzun bir süredir eylemlerle mücadele ediyor. Koronavirüs salgının başlamasıyla insanların sokaktan çekilmesi yüzünden eylemler sakinlemiş gözükse de demokrasi ve hatta Çin'den tam bağımsızlık isteyen eylemler, 2012'de iktidara gelen Xi Jinping'e görev süresinin en büyük sorunlarından birini yaratmıştı.

Yorumlar (0)