BM Genel Sekreteri Guterres: İklim OHAL'i ilan edilmeli!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm devletlere iklim olağanüstü hali (OHAL) ilan etmeleri çağrısında bulundu.

DÜNYA 12.12.2020, 22:27 14.12.2020, 18:02
BM Genel Sekreteri Guterres: İklim OHAL'i ilan edilmeli!

Paris İklim Anlaşması'nın 5. yıldönümünde gerçekleştirilen sanal zirvede konuşma yapan Guterres, zengin devletleri yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınında ekonomik toparlanma programlarında, fosil yakıtlara düşük karbonlu enerjiye nazaran yüzde 50 daha fazla başvurdukları için eleştirdi.

Birleşmiş Milletler, İngiltere ve Fransa'nın düzenlediği zirvede 70'ten fazla dünya lideri konuşma yapacak.

Guterres, şu ana dek 38 devletim iklim OHAL'i ilan ettiğini ve liderlere aynı şekilde OHAL yapmaları çağrısında bulundu.



"Karbon nötr oluncaya kadar OHAL"

Antonio Guterres, OHAL'in yalnızca karbon nötr seviyesine ulaşıldığında sonlanacağını belirtti.

Guterres, "Bu kaynakları, ileriki kuşaklara, bozulmuş bir gezegen bırakacak politikalarda kullanamayız." ifadelerini kullandı.

Guterres, söz konusu toplantıya yeni amaçlar ve planlarla gelen ülkeleri de övgüde bulundu.

Suudi Arabistan gibi yeterli bulunmayan bazı büyük karbon üreticisi devletler zirveye katılmadı.

İngiltere ise, ülke dışındaki fosil yakıt projelerine destek vermeyi sonlandıracağını ilan etti ve BM'ye yeni bir iklim planı önerdi.



Hedef 2030

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, geçtiğimiz hafta 2030 itibariyle karbon salınımının yüzde 68 oranında düşürülmesinin planlandığını kaydetmişti.

Avrupa Birliği de, 2030 hedefini yüzde 55 olarak açıkladı.

Çin lideri Xi Jinping de, 2030 yılında karbon salınımı için zirveye ulaşıp, 2060 yılı itibariyle karbon nötr olma planını tekrarladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre Paris İklim Anlaşması'ndan sonra geçen 5 yıl, kayıt altına alınan en sıcak yıllar oldu ve karbon salınımı atmosferde birikmeyi sürdürdü.

Yorumlar (0)