BM'den Riyad'a "Kaşıkçı" tepkisi!

Riyad Ceza Mahkemesi'nin Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili verdiği göstermelik cezalara tepki gösteren Birleşmiş Milletler, davanın şeffaf görülmediğini, cezaların suçun büyüklüğü ile orantılı olmadığını kaydetti.

DÜNYA 08.09.2020, 14:00 08.09.2020, 17:27
BM'den Riyad'a "Kaşıkçı" tepkisi!

BM (Birleşmiş Milletler), Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Ceza Mahkemesinin, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili davada verdiği cezaların, suçun büyüklüğü ile orantılı olmadığını ayrıca davanın şaffaflıktan uzak olduğunu belirtti.

OHCHR (Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği) Sözcüsü Rupert Colville, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyerek, Riyad Ceza Mahkemesinin, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili verdiği cezaları ve davanın görülme şeklini eleştirdi.

Davada yargılanan sanıklardan 5'ine 20'şer, 1'ine 10, 2'sine 7'şer yıl hapis cezası verildiğini hatırlatan OHCHR Sözcüsü Rupert Colville, Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın da Riyad'daki Cemal Kaşıkçı cinayeti davasında "uzman" olarak bulunduğunu belirterek, soruşturma neticesinde Agnes Callamard tarafından hazırlanan raporun hayli uzun olduğunu ve OHCHR'ye sunulduğunu bildirdi.

cemal kaşıkçı prens selman

Birleşmiş Milletler'in idam cezasına karşı olduğunu bir kez daha tekrarlayan OHCHR Sözcüsü Rupert Colville, "Cemal Kaşıkçı cinayetinin korkunç, çok şiddetli ve çok dehşet verici bir suç olduğunu" vurguladı.

Suudi Arabistan'da görülen Cemal Kaşıkçı cinayeti davasının şeffaf olmadığını, cezaların işlenen suçun büyüklüğü ile hiçbir şekilde orantılı olmadığını belirten OHCHR Sözcüsü Rupert Colville, yargılanan sanıkların, açıklanan cezalardan çok daha fazlasını alması gerektiğinin altını çizdi.

Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili görülen davanın en büyük sorunun "hesap verebilirlik" ve "şeffaflık" olduğunu vurgulayan Sözcü Rupert Colville, Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın dün daha detaylı açıklama yaptığını, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin de konuyu yakından takip edeceğini ifade etti.

Ailesi davadan vazgeç(iril)mişti

Dün Suudi Arabistan Başsavcılığı, Cemal Kaşıkçı cinayeti davasında yargılanan 8 sanıktan 5'ine 20'şer, 1'ine 10, 2'sine 7'şer yıl hapis verildiğini, Cemal Kaşıkçı'nın yakınlarının davadan feragat etmesiyle şahsi ve kamu dava dosyasının kapandığını kaydetmişti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yakın üst düzey kişiler serbest bırakılmış, Kraliyet Danışmanı Suud el-Kahtani, eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri ve Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi hakkında en küçük bir suçlama dahi yapılmamıştı.

Korkunç biçimde öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın oğlu Salah Kaşıkçı'nın 22 Mayıs'ta ailesi adına yaptığı "Cemal Kaşıkçı'nın katillerini bağışlıyoruz" açıklaması ise akıllara tehdit edildiklerini getirmişti.

BM raporu "Katil Selman" diyordu

OHCHR tarafından açıklanan 101 sayfalık raporda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da aralarında bulunduğu üst düzey isimlerin soruşturulması için güvenilir deliller bulunduğu belirtilmiş, "Suudi Arabistan, Türk hükümetinden özür dilemeli." denilmişti.

Raporda özrün gerekçesi ise "Bir ülkenin, diplomatik ayrıcalıkları istismar ederek, başka ülkede güç kullanımı yasağını ihlal etmek" olarak açıklanmıştı.

Yorumlar (0)