Rusya, Rumları seçti! "Kabul edilemez"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Doğu Akdeniz konusunda Rumların yanında yer alarak, "Doğu Akdeniz'de gerilimi artırmanın kabul edilemeyeceğini" söyledi. 

DÜNYA 08.09.2020, 14:21 08.09.2020, 14:28
Rusya, Rumları seçti! "Kabul edilemez"

Rusya, Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) yanında yer almayı tercih etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Segey Lavrov, temaslarda bulunmak üzere Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) ziyaret etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile görüşmede bulundu.

Lavrov, daha sonra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

Rusya'nın Türkiye ve diğer ülkeler ile sahip olduğu ilişkileri "diyalog" için kullanabileceğini kaydeden Lavrov, Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) de tepki gösterdi. 

"ABD, provoke etmeye çalışıyor"

Lavrov, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) "Bize destek vermeyenler bizim karşımızdadır" prensibine sahip olduğuna dikkat çekerek, Doğu Akdeniz meselesinde de ülkeleri provoke etmeye çalıştığını ifade etti. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) bu tutumu nedeniyle endişeli olduklarını aktaran Lavrov, daha sonra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Christodoulides ile basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Rum bakandan küstah suçlama

Christodoulides, Rus mevkidaşı ile Libya ve Suriye'de yaşanan krizlerin çözüme kavuşturulması için fikir alışverişi yaptıklarını belirtti.

Gerginliği tırmandıracak açıklamalarda bulunan Christodoulides, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuka uymadığını" iddia etti. 

"Kıbrıs için çaba harcayacağız"
 
Lavrov, Kıbrıs probleminin çözülmesi amacıyla çaba harcayacaklarını kaydederek, Ada'nın egemenliğinin uluslararası hukuka göre garanti altına alınması gerektiğini söyledi. 

Doğu Akdeniz'de gerilimi artırmanın kabul edilemeyeceğini kaydeden Lavrov, bu tarz adımlardan uzak durulması gerektiğini ifade etti.

"Arabuluculuk yapabiliriz"

Lavrov, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye konusunda arabulucu olabileceklerini belirtti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Türkiye ile ilişkilerinde kaygılı olabileceğine dikkat çeken Lavrov, Rusya'nın "diyalog kurulmasını, ortak çıkarların belirlenmesini ve uluslararası hukuka göre karar verilmesini" sağlamak için arabuluculuk yapabileceğini söyledi. 

Yorumlar (1)
Sabır eden adam 4 yıl önce
BEN DIYORUMKI DOMUZDAN POST GAVÜRDAN DOST OLUNMAZ TÜRKÜN TURKTEN BAŞKA DOSTU YOK BU DUNYADA