BM: Birçok ülke ambargoyu deliyor

Birleşmiş Milletler Libya'da barışı sağlama adına Berlin Konferansı'na katılan birçok ülkenin ambargoyu açık bir biçimde delerek ülkeye silah göndermeyi sürdürdüğünü açıkladı.

DÜNYA 26.01.2020, 17:49
BM: Birçok ülke ambargoyu deliyor

Ambargonun delinmesi ve ülkeye silah aktarımının devam etmesi durumunun Berlin'de alınan kararlara aykırı olduğunu vurgulayan Birleşmiş Milletler (BM), hangi ülkelerin ambargoyu deldiğini açıklamadı. Ancak Berlin Konferansı'na taraf olan çok sayıdaki ülkenin ileri teknolojik silah, zırhlı araç ve yabancı savaşçı takviyesi yaptığını kaydetti.

“Ateşkesi tehdit ediyor”

Son on günde pek çok kargo uçağının Libya'nın doğu ve batısına iniş yaptığının gözlemlendiğini ifade eden BM yetkilileri, ülkede yaşanan çatışmaları bu şekilde beslemenin Trablus'ta sağlanan kırılgan ateşkesi tehdit ettiği konusunda uyardı.

Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Fransa ve Türkiye gibi geçtiğimiz hafta düzenlenen konferansa katılan pek çok ülke silah ambargosuna uyulması ve ülkede çıkarları bulunan dünya güçlerinin Libya'ya müdahaleden kaçınması çağrısı yapmıştı.

2011’den bu yana sürüyor

Afrika'nın en büyük, dünyanın ise dokuzuncu büyük petrol rezervine sahip olan Libya'da 2011 yılında Muammer Kaddafi'nin düşürülmesinden bu yana iç savaş yaşanıyor.

Türkiye başta olarak İtalya ve Katar'ın desteklediği ve BM'nin resmî hükümet olarak tanıdığı Trablus yönetimi, ardında Rusya, Fransa, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteği olan General Halife Hafter'e bağlı güçlere karşı mücadele ediyor.

Bu ayın başında Türkiye ve Rusya'nın attığı adımlar sonucu ülkede ateşkese çok yaklaşılmış ancak geçen nisan ayından bu yana Trablus'u kuşatan Halife Hafter anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrılmıştı.

Yorumlar (0)