Gribe neden olan virüs her yıl değişiyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahime Koç, kronik hastalıkların yanı sıra, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanan hastalarda daha riskli olan gripten korunma yollarını anlattı.

SAĞLIK 26.01.2020, 17:52
Gribe neden olan virüs her yıl değişiyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahime Koç, burun akıntısı, baş ağrısı, öksürük, ateş ve kırgınlık gibi şikayetlerle başlayan gribe bazen bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalin de eşlik edebileceğini belirtti. Bu bulguların çocuklarda görülmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyleyen Koç,  “Çocukların büyük çoğunluğunda 3-7 günde tedavi edilebiliyor” şeklinde konuştu.

Gribin (influenza) insanlar arası yakın temas ve damlacık yoluyla bulaştığını belirten Koç, “İnfluenza sıklıkla ekim ayı ile mayıs ayının sonuna kadar görülebilmektedir. Bu salgınlar sırasında en çok okul çağı çocuklar etkilenmektedir. Ortalama olarak sağlıklı çocukların yüzde 40-50’si bu virüsten etkilenmektedir. 24 aydan küçük çocukların ve 65 yaştan büyük yetişkinlerin hastaneye yatış oranları daha fazladır. Bu hastalıktan ani ölüm gibi sonuçlar doğurabilir, hem kronik hastalığı olan hem de daha önce sağlıklı olan çocuklarda görülebilmektedir” ifadelerini kullandı.

Grip virüsünün kuluçka süresinin 1-4 gün arasında değiştiğini belirten Koç, hastalık teşhisi için gerekli olan testlerden bahsederek, “Burun sürüntü örnekleri hastalık başlangıcından hemen sonra tercihen ilk 4 gün içinde alınmalıdır. Çünkü virüs çoğalması o günden sonra önemli derecede azalmaktadır. Teşhiste dikkatli klinik değerlendirme hayati önem arz eder. Çünkü test sonuçlarında yanlış pozitif ya da negatif değerler görülebilmektedir. İnfluenza da erken teşhis ve ilk 48 saat içinde tedavinin başlanması hayati önem arz eder" dedi.

Aşı gripten koruyor

Influenza virüsünün etkilerinden korunabilmenin en etkili yolunun aşılama olduğunu belirten Dr. Rahime Koç, “Mevsimsel aşıya dahil edilmek üzere seçilen influenza virüs aşıları her yıl değişebilmektedir. Aşılar A ve B tipi influenza virüslerine karşı geliştirilmiştir. 6 ay ve daha büyük yaşlardaki tüm bireyler her yıl aşılanmalıdır. 9 yaş ve üzeri yılda 1 kez aşılanmakta iken 6 ay – 8 yaş arasındaki çocuklar 2 kez aşılanmaktadır. Hastalığa karşı koruma 2’inci dozdan sonra 1-2 hafta içerisinde elde edilmektedir” ifadelerini kullandı. Dr. Koç, aşının kesin koruma sağlamadığının altını çizerek, bireyin aşı yaptırmış olsa dahi, bulgular görülmeye başladığı zaman mutlaka doktora başvurması gerektiğini belirtti.

Gripten korunma yolları

Dr. Rahime Koç, gripten korunma yollarından da bahsetti: "Elleri sık sık yıkamak, kapalı ortamlarda uzun süre kalmamak, ev ve iş yerlerini sık sık havalandırmak, hasta bireylerin kalabalık ortamlara girmemesi, hapşırık ve aksırıklarda ağzınızı mendille kapatmak" gibi konuların gripten korunabilmek için önem arz ettiğini söyledi.

Yorumlar (0)