"Ben iktidardayken Rusya'yla birleşmeyiz!"

Belarus lideri Lukaşenko, ülkesinin Rusya tarafından "yutulmayacağını" söyledi.

DÜNYA 05.12.2019, 15:59
"Ben iktidardayken Rusya'yla birleşmeyiz!"

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya ile imzalanması planlanan bütünleşme anlaşması sonucunda ülkesinin bağımsızlığını kaybetmeyeceğini açıkladı.

1994 yılından beri iktidarda bulunan Lukaşenko, Cumartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le buluşarak bütünleşme anlaşması için görüşecek. Şu ana kadar anlaşma konusundaki detayların eksikliği, Rusya'nın eski Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Belarus'u yeniden kendisine bağlayacağı yönündeki endişeleri artırıyor.

"Ben iktidardayken böyle bir şey olmaz"


Rusya lideri Putin

Belarus muhalefeti, Rusya'yla imzalanacak anlaşmanın "Belarus'un bağısızlığını tehlikeye attığını" iddia etti, ancak Devlet Başkanı Lukaşenko bu endişelerin yersiz olduğunu savundu. Parlamentoda "Şu ana kadar bağımsız bir ülke yaratmak için yaptığım her şeyi bir kenara atarak ülkeyi Rusya'ya teslim edecek değilim" diye konuşan Lukaşenko, iktidarda olduğu sürece böyle bir şey yaşanmayacağını ve Rusya'yla birleşmiş bir yönetim veya benzer siyasi adımları görüşmediklerini açıkladı.

Rusya Belarus'u, Belarus Rusya'yı suçluyor

Rusya, 25 yıldır iktidarda bulunan Lukaşenko'ya önemli krediler ve enerji yardımlarında bulundu, ancak bu yardımların geçtiğimiz yıldan itibaren adım adım kısılması, Belarus lideri Lukaşenko'nun "Rusya bizi bir birliğe zorluyor" iddialarına sebep oldu.

Belarus, Rusya vergi politikalarının değişmesi yüzünden milyonlarca dolar zararda olduğunu iddia ederken Rusya ise Belarus'a desteğinin milyarlarca dolara mâl olduğunu belirtiyor. 

Putin'in "birleşik bir devlet başkanlığı" yapacağı iddiası

Rus lider Putin'in başkanlığı, 2024 yılında sona erecek. Bir daha aday olması anayasal olarak engellenen Putin için bazı muhalifler, Putin'in birleşmiş bir Rusya ve Belarus devletinin başına gelerek görevine devam etmeye çalıştığını iddia ediyor. Rusya Devlet Başkanlığı Ofisi Kremlin, şu ana kadar bu tür iddiaları reddetti ve Rusya ve Belarus'u birleştirme iddialarını reddetti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, iki ülke liderinin bir araya gelerek ikili ilişkileri iyileştirmek ve yatırım projeleriyle doğal gaz konularını konuşmak için bir araya geleceğini belirtti.

Yorumlar (0)