Avrupa'da "huzurevi" skandalları!

İspanya ve Fransa’dan sonra İngiltere ve İtalya'da da "huzurevi" krizi yaşanıyor. Sağlık sistemi çöken iki ülkede huzurevlerindeki yaşlılar ölüme terk edildi.

DÜNYA 11.04.2020, 09:39
Avrupa'da "huzurevi" skandalları!

İspanya ve Fransa’da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında huzur evlerinde yaşlıların ölüme terk edildiğinin ortaya çıkmasıyla yaşanan kriz, İngiltere ve İtalya’ya da sıçradı.

İngiliz The Guardian gazetesi, İngiltere'deki huzur evlerinde Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını sebebiyle 1000'e yakın yaşlının yaşamını yitirmiş olabileceğini yazdı. The Guardian gazetesi huzur evlerinde salgın sebebiyle gerçekleşen can kayıplarının kayda geçmedini de ifade etti.

İngiltere'nin huzurevlerinin işletilmesiyle ilgili en üst kurumolan Care England, resmî rakamların aksine, huzurevlerinde can kayıplarının 1000 civarında olduğunu kaydetti.

Care UK CEO Prof. Martin Green, “Ölüm rakamlarının düşük olarak raporlandığına şahit olduklarını” açıklarken, “Yaşamını yitirenlerin sayısı henüz binlerle ifade edilemez ama o seviyeye yaklaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

İtalya'da da kriz çok büyük

İtalya’da ise salgından en yoğun etkilenen Lombardiya bölgesi ve Milano’da huzur evlerinde bakıma muhtaç yaşlı insanların salgına yakalandıktan sonra, hastane yataklarını boşaltmak amacıyla geri gönderilerek ölüme terk edildiği haberleri infiale yol açtı.

İtalya’da savcılık makamları, Milano ve çevresindeki huzur evlerindeki görev suistimalinin salgının bölgeye yayılmasında etkisine ilişkin olarak bir soruşturma başlattı.

Soruşturmanın Lombardiya’da, yerel huzur evlerine hastanelerde yatakları boşaltmak maksadıyla taburcu edilen hastaları almaları talimatına odaklandığı ifade edildi.

Hastanelerden farklı gönderilen kişi sayısının 2000 civarı olduğu kaydedildi. 

Milano çevresindeki huzurevlerinde 20 Şubat-31 Mart tarihleri arasında 983 yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasının ve 337 can kaybının kaydedildiği dile getirildi.

Yorumlar (0)