Arnavutluk'ta peş peşe depremler! Ölü sayısı 14 oldu

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da saat 05.54 sıralarında 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Avrupa Deprem Araştırma Enstitüsü, 09:10 sıralarında Arnavutluk'un 6,3 büyüklüğünde ikinci bir depremle daha sallandığını bildirdi. Depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 14’e yükseldiği açıklandı.

DÜNYA 26.11.2019, 09:06 26.11.2019, 15:55

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), bugün sabah saat 05.54 sıralarında Arnavutluk'un başkenti Tiran'da  6.4 büyüklüğünde deprem gerçekleştiğini duyurdu. 

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi, Arnavutluk'ta merkez üssü başkent Tiran'ın 34 kilometre kuzeybatısı olan 6.4 büyüklüğünde deprem kaydedildiğini bildirdi. Yerin 10 kilometre altında gerçekleşen deprem nedeniyle birçok binada hasar meydana geldiği ve enkaz altında kalanlar olduğu belirtildi.

Diğer yandan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından depremin büyüklüğü 6.2, derinliği ise 7 kilometre olarak açıklandı.

İkinci bir depremle daha sallandı

6.4 büyüklüğündeki depremin ardından 9 dakika sonra 5.3 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti. Şiddetli depremin ardından ülke genelinde elektrik kesintileri meydana geldiği belirtiliyor.

Depremin Yunanistan, İtalya, Karadağ, Kosova, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Hırvatistan ve Sırbistan'da da hissedildiği bildirildi. 

Depremin ardından Adriyatik ve Akdeniz kıyısında bulunan çevre ülkeler için tsunami alarmı verildi. 

Ölü sayısı 14 oldu

Arnavutluk Savunma Bakanlığı, Tiran’ın 30 kilometre kuzeybatısında sabaha karşı gerçekleşen şiddetli deprem sebebiyle bilançonun arttığını açıkladı. 

Bakanlık, 5 cesedin daha enkaz altından çıkarılmasının ardından ölü sayısının 14’e ulaştığını bildirdi. 

Yaralı sayısı en az 600

Sağlık Bakanlığı, yaralı sayısının en az 600 olduğunu ve bazı yaralıların durumunun kritik olduğunu duyurdu. 

Yaklaşık 400 asker, depremin vurduğu iki farklı bölgede siviller için sığınakların kurulması amacıyla çalışmalarına devam ediyor. 

"20 Türk vatandaşının kaldığı otel çöktü"

Türkiye'nin Arnavutluk Büyükelçisi Ahmet Yörük, depremden etkilenen Türk vatandaşlarına ilişkin, "20 Türk vatandaşının kaldığı otel çöktü. Hepsi kurtarıldı. Enkazdan kurtarılan Türk vatandaşlarının sağlık durumu iyi. Bölgedeki Türk vatandaşları Tiran'a getirilecek." ifadesini kullandı. 

Depremi şiddetli şekilde hissettiklerini kaydeden Büyükelçi Yörük, şu ifadeleri kullandı:

"Depremin merkez üssüne yakın, bizim Dıraç dediğimiz sahil kenti Durres’e yaklaşık 33 kilometre uzaklıkta bulunan bir otel çökmüş. Bu otelde 20 Türk vatandaşının kaldığını bir vatandaşın konsolosluk acil merkezini aramasıyla tespit ettik. Durres’te mukim olan bir Türk işadamını hemen otelin olduğu yere gönderdik. Ayrıca Tiran’da bulunan Türk hastanesinden de bir sağlık ekibini bölgeye sevk ettik. Aynı anda tahliye amacıyla 25 kişilik bir minibüsü de bölgeye gönderdik."

"Büyükelçilik personelimizin durumu iyi"

Türk vatandaşları arasında ölen veya yaralanan olmadığını belirten Yörük, "Kendileriyle konuştuk, sakin olmalarını paniğe kapılmamalarını ve kendilerine her türlü yardımı yapmaya başladığımızı bildirdik. Gönderdiğimiz araçla Tiran’a geliyorlar. Geldikten sonra bir süre kendilerini burada misafir edeceğiz. Vatandaşlarımızın orada turistik mi, iş için mi, hangi amaçla bulunduğunu Tiran’a geldikten sonra öğreneceğiz. Bizim büyükelçilik binamızda, konutumuzda bir zarar yok. Aynı şekilde büyükelçilik personelimizin de durumu iyi. Sabaha karşı deprem olur olmaz yanıma personeli alarak hemen Tiran’da tur attım." dedi. 

Yorumlar (0)