Almanya’dan sert tepki: “Taliban yönetime gelirse Afganistan yardımını keseceğiz” 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Taliban’ın Afganistan’da ilerleyişi hakkında sert bir dille uyarıda bulundu. Maas, Taliban’ın ülkede egemen güç olması durumunda Almanya’nın “tek kuruş” yardım yapmayacağını açıkladı. 

DÜNYA 12.08.2021, 14:50 13.08.2021, 09:25
Almanya’dan sert tepki: “Taliban yönetime gelirse Afganistan yardımını keseceğiz” 

Afganistan’daki Taliban ilerleyişi hızla devam ediyor. Örgüt, son olarak başkent Kabil’in yakınındaki Gazne vilayetini ele geçirdi. Bu hızlı ilerleyiş karşısında Avrupa’dan yeni açıklamalar geldi.  

Afganistan’dan Avrupa’ya olası bir göç dalgası karşısında endişe duyan ülkelerden olan Almanya, Dışişleri Bakanı’nı devreye soktu. Bakan Heiko Maas, Afganistan ülke yönetiminin Taliban’a geçmesi durumunda ülkeye yapılan maddi yardımların tamamen kesileceğini açıkladı. 

“Tek kuruş göndermeyiz” 

Mass: “Taliban’ın ülke yönetimini ele geçirmesi durumunda şu anda senede 430 milyon Euro olarak yaptığımız yardımdan tek kuruş dahi göndermeyiz.” 



“ABD çekildiği için biz de çekildik” 

Maas: “ABD ve NATO askeri varlığı Afganistan’dan çekildiği için biz de Alman ordusunu geri çektik. Onlar dışında orada askeri varlığın bulunmasının bir anlamı olmazdı. Biz Alman kuvvetleri olarak Afganistan’da daha uzun süre kalmayı hedefliyorduk fakat NATO’nun bölgeden ayrılmasının ardından bunu tek başımıza yapamayız.” 

Afganların sınır dışı edilmesi askıya alındı 

Maas: “Afganistan’da kötüleşen durumu göz önünde bulundurduğumuzda, durumun düzelmesi halinde sığınma istekleri reddedilen Afgan halkının geri gönderilmesi söz konusu olabilir. Fakat şu anda bu mümkün değil.” 

Yorumlar (0)