Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı 

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 19’da sabit bıraktı. 

EKONOMİ 12.08.2021, 15:57 13.08.2021, 12:22
Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını sonlandırdı. Toplantının detayları, basınla paylaşıldı 

Politika faizi yüzde 19 

TCMB, PPK toplantısının ardından politika faizini yüzde 19’da sabit tuttu. TCMB, Ocak 2021’de yüzde 17 olarak belirlediği politika faizini şubat ayından temmuz ayına kadar yüzde 19’da sabit tutmuştu. Ekonomistlerin beklentisi de TCMB’nin bu faizi sabit bırakması yönündeydi.  

PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19’da sabit tutmaya karar vermesinin ardından para politikasında sıkı duruşun sürdüğü belirtildi. 

Aşılama programındaki ilerleme 

“Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde hemen her ülkede aşılama programları hız kazanmış durumda. Küresel ekonomide toparlanma süreci de bu kapsamda desteklenmekte. Aşılama programlarında ilerleme kaydeden ekonomiler, kısıtlamaları hafifleterek iktisadi faaliyetlerinde daha güçlü performans sergilemekte. Küresel anlamda gerçekleşen hızlı toparlanma, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, taşımacılık maliyetlerindeki artış ve emtia fiyatlarındaki yüksek seyir sebebiyle uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine sebep olmuştur. Tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerinde olumsuz etkileri yansımaktadır. Yükselen küresel enflasyon ve beklentiler de uluslararası finansal piyasada etkilerin önemini korumaktadır.” 



Üçüncü çeyrekte iktisadi faaliyet güçlendi 

“Öncü göstergeler, yurt içindeki iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte güçlendiğini ve bunda dış talebin güçlü etkisinin olduğuna işaret etmektedir. Aşılamanın toplum geneline yayılması ve hızlanması ile hizmet ve turizm sektörünün de salgının olumsuz etkilerinden kurtulması, sektörlerin canlanması, iktisadi faaliyetlerin dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımıştır. Ticari krediler daha ılımlı seyir halindedir. Son dönemde erteleme ve açılma talebine bağlı olarak artan bireysel kredilerin de ılımlı yönde seyretmesi için makroihtiyati tedbirler alınmıştır. Olumlu dış talepler ile hali hazırda uygulanan sıkı para politikası, cari işlemler dengesine pozitif etki etmektedir.” 

Cari işlemler hesabı 

“İhracattaki güçlü artış ve aşılamadaki kuvvetli ivme ile canlanan turizm faaliyetleri vesilesiyle senenin geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir. Cari işlemler etkisinde görülen iyileşme yönünde fiyat istikrarı hedefi için de önem arz etmektedir.” 

Enflasyon beklentilerindeki seviye yüksek 

“Son dönemde yönetilen, yönlendirilen fiyatlardaki ve ithalat fiyatlarındaki artışların yanı sıra bazı sektörlerdeki arz kısıtlamaları, talep koşulları ve normalleşmenin de etkisiyle yaz aylarında enflasyonda görülebilecek değişiklikler devam etmektedir. Fiyatlama faaliyetleri, enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaktadır. Uluslararası tarımsal gıda ve emtia fiyatlarındaki yüksek seviyelere ek olarak bazı ürünlerde de ilim koşullarından kaynaklı olmak üzere arz yönlü etkilerde açılma etkileri ve birleşmeyle birlikte temmuz ayında gıda fiyatlarında artış gözlemlenmiştir. Bu durum da enflasyondaki yükselişte belirleyici rol oynamıştır. Öte yandan parasal sıkılaştırma, iç talep ve krediler üzerinde yavaşlatıcı olmuştur. Enflasyon ve beklentilerdeki yüksek seviyeler de dikkate alındığında Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Bu sebeple politika faizinin sabit tutulmasına karar verilmiştir.” 

Yorumlar (0)