Almanya'dan Macron'a eleştiriler kesilmiyor!

Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un NATO hakkındaki yorumlarını eleştirdi.

DÜNYA 12.11.2019, 11:45
Almanya'dan Macron'a eleştiriler kesilmiyor!

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Berlin'de düzenlenen bir NATO konferansında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un NATO için yaptığı "beyin ölümünü yaşıyor" yorumunu eleştirdi. 

"Alman halkı bir 'alışma sürecinden' geçmeli"

"NATO, çok önemli bir köşetaşı olmaya devam ediyor" diyen Kramp-Karrenbauer, Almanya'nın uluslararası güvenlik konularında çok daha aktif bir rol oynaması gerektiğini söyledi. Alman Savunma Bakanı, Almanya'nın daha aktif olması gerektiğini söylerken, güvenlik sorunlarının çok da popüler bir konu olmadığını bildiğini, Alman halkının bu konuda bir "alışma sürecinden geçerek" ülkelerinin askeri nüfuzunun artmasına alışacağını da dile getirdi.

"Dayanışma tek yönlü bir yol değildir"

Annegret Kramp-Karrenbauer, konferans esnasında Şansölye Angela Merkel'in de dile getirdiği NATO'ya katkı ve sorumlulukların yerine getirilmesi konusunda Almanya'nın daha fazla adım atacağını "Dayanışma tek yönlü bir yol değildir" ifadeleriyle dile getirdi. Savunma bakanı, "On yıllardır müttefiklerimizin bizim savunmamızdan sorumlu olmasından faydalandık. Artık devamlı dile getirdiğimiz iddialarımız ve güvenlik alanında yaptıklarımız arasındaki boşluğu kapatmanın zamanı geldi" dedi ve 2031 yılına kadar Almanya'nın NATO'nun tüm askeri kapasitesinin %10'unu sağlayabilecek noktaya gelmesi için çalışacağını ifade etti.

"NATO'ya beyin ölümü gerçekleşmiş diyebileceğimizi sanmıyorum"

Kramp-Karrenbauer'in konuştuğu Münih Güvenlik Konferansı'nın başkanı Wolfgang Ischinger de Macron'un yorumlarını eleştirdi. Ischinger, "Amerikan ortaklarımız Avrupa'daki varlıklarını güçlendirdi. Amerikalılar, önümüzdeki yıl geçmiş tüm tatbikatlardan büyük bir tatbikat düzenleyecek; bu yüzden NATO'ya 'beyin ölümü gerçekleşmiş' diyebileceğimizi sanmıyorum" dedi.

"Macron'un yerinde ben olsaydım ben de şikayetlenirdim"

Ischinger, Macron'un endişelerine liderlik tartışmaları açısından katıldığını söyleyerek "Elysee Sarayı'nda Macron'un yerinde ben olsaydım, ben de NATO ortaklarımızın işbirliği içinde olmadığınından şikayetlenirdim" dedi. Ischinger, ABD'nin Suriye'den çekilmesi sürecini hiçbir NATO ortağına haber vermemesi; Türkiye'nin de yine NATO ortaklarına danışmadan Suriye'ye harekât düzenlemesini eleştirdi.

Yorumlar (0)