Afrika'da 5 milyon çocuk yardıma muhtaç, 500 bini ise göçe zorlanıyor

Birleşmiş Milletler, Batı Afrika'daki Sahel bölgesindeki çatışmaların 5 milyon çocuğu insanî yardıma muhtaç hale getirdiğini açıkladı.

DÜNYA 28.01.2020, 11:48
Afrika'da 5 milyon çocuk yardıma muhtaç, 500 bini ise göçe zorlanıyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Batı Afrika'daki Sahel bölgesinde yaşanan çatışmalar yüzünden 2019'da yüzlerce çocuğun hayatını kaybettiği, yaralandığı veya zorla ailelerinden ayrıldığını açıkladı.

UNICEF'in hazırladığı raporda belirtilene göre 2019'un ilk 9 ayında sadece Mali'de 277 çocuğun öldürüldüğü veya sakat bırakıldığı ifade ediliyor. Sahel bölgesindeki Mali, Burkina Faso ve Nijer gibi ülkeler, DEAŞ ve El-Kaide'yle bağlantıları olan İslami terör örgütleriyle 8 senedir mücadele ediyor. Terör saldırıları yüzünden binlerce insan hayatını kaybetti.

Terör örgütleri çocukları kaçırıp silahlandırıyor

Raporda son dönemde artan çatışmalar yüzünden "çapraz ateş altında kalan çocuklara şiddette kayda değer bir artış" olduğu gözlemlenirken yüzlerce çocuğun zor kullanılarak ailelerinden ayrıldığı belirtildi. Bu çocuklar, terör örgütleri tarafından silahlandırılabiliyor veya rehine olarak kullanılabiliyor, hatta çeşitli durumlarda cinsel istismar için kullanılıyor.

700 binden fazla çocuk yetersiz besleniyor

UNICEF, geçtiğimiz yıl 1 milyondan fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve bu sayının yarısından fazlasının çocuk nüfustan oluştuğunu açıkladı. Yarım milyon çocuk mülteci nüfusu, 2018'deki sayının 2 katı olarak göze çarpıyor. Bir diğer yandan ise 5 milyon çocuğun insanî yardıma ihtiyaç duyduğu belirtilirken Mali, Burkina Faso ve Nijer'de 700 binden fazla çocuğun akut yetersiz beslenme mağduru olduğu ifade edildi.

UNICEF Batı ve Orta Afrika Bölge Direktörü Marie-Pierre Poirier, raporun yayımlanmasıyla birikte yaptığı yazılı açıklamada bölgedeki çocukların yüzleşmek zorunda kaldığı şiddet yüzünden büyük bir şok yaşadıklarını söyledi. Poirier, yüzbinlerce çocuğun tramvatik deneyimler yaşadığını da sözlerine ekledi.

Fransa ve Sahel Bölgesi G5 ülkeleri (Burkina Faso, Çad, Mali, Moritanya ve Nijer), kısa süre önce düzenledikleri bir konferansta bölgedeki terörle mücadele planlarını güçlendireceklerini açıklamışlardı.

Yorumlar (0)