ABD’den Çinli teknoloji şirketlerine yasak

Amerika Birleşik Devletleri, ulusal güvenlik risklerini gerekçe göstererek 5 Çinli teknoloji markasının yeni ekipmanlarının satışını durdurdu. 

DÜNYA 26.11.2022, 14:50 28.11.2022, 11:43
ABD’den Çinli teknoloji şirketlerine yasak

ABD ve Çin arasındaki küresel ticaret savaşı devam ediyor. Son yıllarda büyük ivme kazanan Çinli teknoloji markaları, ABD’de yeni bir tedirginliğin başlamasına sebep oldu. Bu kapsamda bir dizi tedbir alan ABD, son hamlesiyle bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. Bu kapsamda Çinli teknoloji şirketlerinin ürettiği yeni iletişim ekipmanlarının satışını ve ithalatını yasaklayan yeni düzenleme, ABD Federal İletişim Komisyonu’nda oy birliğiyle kabul edildi. 

“Ulusal güvenlik riskleri göz önünde bulundurularak böyle bir adım atıldı”

Yeni karara ilişkin detayları paylaşan ABD Federal İletişim Komisyonu Başkanı Jessica Rosenworcel, “Ulusal güvenlik riskleri göz önünde bulundurularak böyle bir adım atıldı. Bu markaların sınırlarımız içinde kullanılmasına artık izin verilmeyecek. Bu sayede ulusal güvenlik hassasiyetimizi bir kez daha göstermiş oluyoruz. ABD’nin her alandaki güvenliğini sonuna kadar korumakta kararlıyız” ifadelerini kullandı. 

“Karar, ABD ulusal güvenliğini korumak için hiçbir katkı sağlamayacak”

Ürünlerinin ithalatı ve ülkede satışı yasaklanan teknoloji şirketleri arasında Huawei'nin yanı sıra ZTE, Hikvision, Dahua ve Hytera de bulunuyor. Çin’de devlete ait askeri ve sivil amaçlı gözetim ekipmanı üreten Hikvision şirketi, ürünlerinin ABD için hiçbir güvenlik tehdidi oluşturmadığını duyurdu. Yazılı bir açıklama yapan şirket, "Karar, ABD ulusal güvenliğini korumak için hiçbir katkı sağlamayacak ancak ABD'deki küçük işletmeler, yerel yetkililer, okul bölgeleri ve bireysel tüketicilerin kendilerini, evlerini, işlerini ve mülklerini korumasını daha kötü ve daha pahalı hale getirmek için çok şey yapacak” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan bu yasakların geriye dönük olmadığı ve belirtilen şirketlerin daha önce ABD’de onaylanmış ürünlerinin satışının süreceği aktarıldı. Ancak bu izinlerin de kısa süre içerisinde iptal edilebileceği belirtiliyor. 

Yorumlar (0)