ABD'ye sert tepki: İnsanlık suçu!

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, "ABD hükümetinin, İranlı hastaların ihtiyaç duyduğu ilaçlara ambargoları ve sağlık sektörüne yönelik yaptırımları insanlığa karşı suçtur" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 05.08.2019, 19:25
ABD'ye sert tepki: İnsanlık suçu!

ABD'nin Tahran'a yönelik yaptırımlarına sert tepki gösteren İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, yaptırımlar sebebiyle İran'da ilaç ve tıbbi malzeme temininde ciddi sıkıntılar oluştuğunu ifade ederek, sağlık sektörüne yapılan yaptırımların insanlığa karşı suç olduğunun altını çizdi.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, Lübnan Sağlık Bakanı Cemil Cebek'le başkent Tahran'da bir araya geldi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre görüşmeden sonra Lübnanlı mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenleyen İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran'a yönelik tek taraflı yaptırımlarını eleştirdi.

"İnsanlık suçu"

Yaptırımların, Amerikan yönetiminin iddialarının aksine sağlık sektörünü de hedef aldığını belirten İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, "Amerikan hükümetinin, İranlı hastaların ihtiyaç duyduğu ilaçlara ambargoları ve sağlık sektörüne yönelik yaptırımları insanlık suçudur." değerlendirmesinde bulundu.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, İran'da ihtiyaç duyulan ilaçların yüzde 97'sinin İran'da üretildiğini fakat yüzde 3'lük kısmın yaptırımlar sebebiyle temin edilemediğini belirtti.

Lübnan'dan İran'a destek!

Lübnan Sağlık Bakanı Cemil Cebek ise Lübnan'ın İran'a yönelik yaptırımlara karşı olduğunu ifade etti.

Lübnan Sağlık Bakanı Cemil Cebek, "İran'a karşı yaptırımları zalimce olarak değerlendiriyoruz. Yaptırımlara karşı İran'la iş birliğimizde herhangi bir kısıtlama bulunmuyor." şeklinde konuştu. 

ABD'nin ilaç oyunu

Washington yönetimi, yaptırımların gıda ve ilaç ticaretini kapsamadığını savunuyor. Ancak İran, bankacılık yaptırımları ve dolara erişim engeli sebebiyle tıbbi malzeme temininde problem yaşıyor.

Yorumlar (0)