ABD ordusu, silah dolu “Arap Yelkenlisi’ne” el koydu 

Umman Denizi’nde seyir halinde olan ve Arap Yelkenlisi olarak isimlendirilen bayraksız gemiye ABD ordusu tarafından el konuldu. Gemide, binlerce silah ele geçirildi. 

DÜNYA 10.05.2021, 10:10 11.05.2021, 08:01
ABD ordusu, silah dolu “Arap Yelkenlisi’ne” el koydu 

Yemen iç savaşının devam ettiği bugünlerde Umman Denizi, sıcak gelişmelerin yaşandığı nokta olarak biliniyor. ABD 5. Filosu, sıcak bölge Umman Denizi’nde 6 Mayıs 2021 tarihinde bir operasyon düzenledi. Bu operasyonun hedefinde ise bayraksız olarak denizde ilerleyen bir gemi vardı.

ABD güdümlü füze kruvazörü, bayraksız olması nedeniyle “Arap Yelkenlisi” olarak isimlendirilen bir gemiye el koydu.



Binlerce silah bulundu

El konulan gemide arama yapan ABD ordusu, gemi görüntülerini yayınladı. Gemide yüzlerce ağır makineli tüfek, Çin yapımı yüzlerce kalaşnikof, binlerce keskin nişancı tüfeği, roket güdümlü el bombaları ve Rus imalatı tanksavar güdümlü füzeler bulundu.

Donanma, yaptığı açıklamada, silahlara el konulduğunu ifade ederken geminin nereden geldiğinin ve nereye gittiğinin araştırıldığını aktardı. İfadeleri alınan gemi mürettebatı, serbest bırakıldı. 



Yemen iç savaşı, 7 senedir sürüyor

Yemen iç savaşı olarak isimlendirilen savaşta İran desteğini alan Husiler isimli grup ile hükümet arasındaki çatışmalar hız kesmeden devam ediyor. Yaklaşık 7 senedir süren savaşta, binlerce sivil hayatını kaybetti ve on binlerce sivil de yaralandı.

Bu savaş, yalnızca can kaybı ve yaralanmayla sonuçlanmıyor. Ülke aynı zamanda açlık krizi ile boğuşuyor ve hastalar da tıbbi destek alamıyor. Özellikle ülkedeki AIDS hastaları için tıbbi yardım şu anda sağlanamıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Yemen’deki sağlık raporuna göre AIDS hastaları, tedavi olamadıkları için hızlı şekilde yaşamlarını yitiriyor. Ülkedeki bir diğer problem de temiz suya ulaşamama sorunu.

Suudi Arabistan, Mart 2015 döneminden bu yana Yemen hükümetine destek veriyor. Pek çok yabancı devlet de hükümete karşı desteğini sürdürüyor. Fakat bu durum, savaşın sonlanması için yeterli olmuyor. 

Yorumlar (0)