ABD'den yeni iddia: "Çin, tıbbi stok yapabilmek için sakladı"

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), Çin yönetiminin, Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını ve bulaşıcılık derecesini tıbbi stok yapabilmek amacıyla kasten gizlediğini iddia etti.

DÜNYA 04.05.2020, 11:38
ABD'den yeni iddia: "Çin, tıbbi stok yapabilmek için sakladı"

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına göre, İç Güvenlik Bakanlığı, Çin'in yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınındaki tutumuna ilişkin 4 sayfalık bir rapor hazırladı.

Raporda, Çinli yetkililerin Ocak ayından beri salgını kasıtlı olarak gizlediği ileri sürüldü. Çin'in ayrıca yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ciddiyetini önemsiz göstermeye çalıştığı ifade edildi. 

Diğer yandan, Çin'in bu süreçte farklı ülkelerden yoğun olarak tıbbi ekipman ithal etmeye başladığı, tıbbi ekipman ihracatına yasak getirip, ilgili ticari verileri paylaşmayı da kabul etmediği belirtildi. 

Raporda, Çin yönetiminin, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bulaşıcılığına ilişkin Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bilgi vermediğine dikkat çekilerek, "Bu süreçte yapılan tıbbi ekipman ithalatı Ocak ayına ait ithalat ve ihracat verilerindeki anormallikle eşleşmektedir." denildi. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yeni tip koronavirüsün (Covid-19), Çin'in Vuhan şehrinde bulunan laboratuvardan çıktığına ilişkin birçok kanıt olduğunu iddia etmiş, "Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlar ile dünyayı enfekte etme geçmişi var. Size bunun (Covid-19) Vuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim." açıklamasını yapmıştı. 

ABD Başkanı Donald Trump da yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Çin'in Vuhan şehrinde bulunan bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü fakat şu anda ayrıntı paylaşamayacağını bildirmişti.

Yorumlar (0)