Xiaomi'ye Hindistan şoku! Milyonlarca dolarına el koydular

Çin merkezli teknoloji şirketi Xiaomi, yasaları çiğnediği iddiasıyla Hindistan hükümeti tarafından 725 milyon dolar tutarında para cezasına çarptırıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.05.2022, 12:26 03.05.2022, 10:59
Xiaomi'ye Hindistan şoku! Milyonlarca dolarına el koydular

Teknoloji firmaları arasında hızlı bir şekilde büyüyen Xiaomi, akıllı telefonlarıyla hem Çin, hem de Çin pazarı haricinde çok iyi bir performans sergiliyor. Şirketin en büyük pazarlarından biri olan Hindistan, önemli gelir kaynaklarından biri olarak biliniyor. 

Xiaomi’ye rekor ceza!

Xiaomi, gelirlerinin büyük bölümünü sağladığı Hindistan’da, yüksek miktarda para cezasına çarptırıldı. Hindistan’ın kara para aklamayla mücadele halinde olan kurumu, Xiaomi’nin yasaları çiğnediği iddiasıyla 725 milyon dolar para cezası verdi.

İddiaya göre İcra Kurulu Müdürlüğü; Xiaomi'nin telif hakkı ödemesi olarak bazı transferleri devretmeye çalıştığı esnada yasadışı havale yaptığını belirlediğini açıkladı. Bu paranın, Xiaomi adı altında olmak şartıyla 3 yabancı firmaya aktarıldığı belirtildi.

Konuyla ilgili incelemeler yapan İcra Müdürlüğü, Çinli şirketin böylece kendi lehine yarar sağlayacak bir harekette bulduğunu belirtirken, "Telif hakkı konusunda bu derece büyük miktarlar, Çinli kuruluşların talimatları sonrasında havale edildi" sözlerine yer verildi. Ülkenin yasaları kapsamında bu havaleler, 'kara para aklama operasyonu' olarak değerlendirildi.

Buna ilave olarak Hindistan’da bulunan İcra Müdürlüğü, kara para aklama çerçevesinde Xiaomi’nin; “Parayı yurt dışına yollarken yanıltıcı bilgileri bankalara sağladığı iddiasıyla da suçladı. Fakat Xiaomi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ödemelerin meşru yollarla yapıldığını savundu. Söz konusu şirket, konuya ilişkin paylaşımında, "Xiaomi Hindistan'ın gerçekleştirdiği bu telif ödemeleri, Hindistan versiyonu cihazlarımızda kullanılan IP'ler ve lisanslı teknolojiler içindi" sözlerine yer verdi. "Her çeşit yanlış anlaşılmayı kesinleştirmek için hükümet görevlileriyle yakın bir biçimde çalışmaya kararlıyız” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)