Türk Silahlı Kuvvetlerinin 'Özel Operasyonlar Aracı' vitrine çıkıyor

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları kapsamında özgün bir şekilde geliştirilen Pars IV 6x6 Özel Operasyonlar Aracı, 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda ilk defa sergilenecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.08.2021, 17:45 12.08.2021, 16:12
Türk Silahlı Kuvvetlerinin 'Özel Operasyonlar Aracı' vitrine çıkıyor

Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde bulunan zırhlı muharebe araçlarına, yakın dönemde Özel Operasyonlar Aracı da dahil edilecek.

Mevcutların çok ötesinde tasarlandı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile FNSS  arasında imzalanan 6x6 Mayına Karşı Korumalı Araç Tedariki Projesi çerçevesinde geliştirilen Pars IV 6x6 Özel Operasyonlar Aracı, el yapımı patlayıcılara karşı koruması, özel operasyonlara ilişkin ateş kabiliyeti, yüksek balistik ve mayın koruma kabiliyetli beka altyapısı, yeni teknoloji ürünü görev donanımları ile birlikte var olanların çok ötesinde bir araç şeklinde tasarlandı.

FNSS tarafından milli imkanlarla tasarlanan ve geliştirilen söz konusu aracın, özgün modüler bir zırh yapısı var. Entegre EYP kiti ve kullanıcının kolayca sökülüp takabildiği RPG ağı, bu aracın koruma unsurlarını tamamlıyor.

2019’da başlayan MKKA Projesi'nde FNSS tesislerinde, aracın EYP, balistik ve mayın testlerinin hepsi kullanıcıyla beraber, TSK tatbikat sahaları ve uluslararası akredite test merkezlerinde yapıldı. Araç, beka standartlarında tanımlanan yüksek seviye mayın tehditlerinin haricinde EYP ve bütün yönlerden gelecek balistik risklere karşılık test edildi.

Süpersonik sese duyarlı, silah kuleleriyle entegre olan akustik uyarı sistemi, 360 derece çift kullanıcılı sis havanları, aktif köreltme/karıştırma sistemi, kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer (KBRN) sistemi de aktif koruma hususları olarak araçta bulunuyor.

3 farklı silah, 2 kat ateş gücü

Özel operasyonların taktik ihtiyaçları kapsamında, konseptiyle beraber özgün bir şekilde oluşturulan Pars IV 6x6 Özel Operasyonlar Aracı'nda, FNSS’nin geliştirdiği 2 bağımsız Sancak Uzaktan Komutalı Silah Sistemi mevcut. İhtiyaç durumunda kullanıcının silahı kolayca değiştirebileceği kulelerde, 3 farklı silah tipi kullanılabiliyor. Araç, yüksek noktalardan ve çepeçevre etrafından eş zamanlı bir şekilde farklı çevrelerden gelecek tehditlere karşı gözetleme ve 2 kat etkili ateş gücü imkanı tanıyor.

Yüksek teknoloji sistemleri içeriyor

Tasarlanmış olan araçların görev donanımı, tek araç düzeyinde ve bütünlüğü içinde, ast-üst unsurların arasında kesintisiz, emniyetli ve eş zamanlı iletişim, etkili komuta kontrol kabiliyeti, yüksek seviyede durumsal farkındalık içerecek biçimde yüksek teknoloji sistemler içeriyor.

7 ileri, 2 geri vitesli transmisyonu, güçlü motoru ile sınıfının en atak ve güçlü güç grubuna sahip olan araç, bir yandan da yükseklik ayarlı bağımsız süspansiyonu ile birlikte farklı yol ve arazi koşullarında en iyi yol tutuşunu gerçekleştiriyor. Bütün tekerlerden arka ön akstan dönüş ve tahrikli sürüş yapısına sahip Pars IV 6x6, sınıfı arasındaki en düşük dönüş çapı ile birlikte meskun mahalde yüksek manevra kabiliyetini de barındırıyor.

Envantere girmeden tamamlanacağı düşünülen zorlu testlerden sonra projede son safgaya gelinecek ve Pars IV 6x6 Özel Operasyonlar Aracı, TSK’ya teslim edilecek. Bu şekilde 6x6 sınıfında en yeni nesil muharebe aracı TSK’nın envanterine eklenecek.

TSK’nın yeni aracı, çok fazla sayıda uluslararası katılımcının da bulunacağı IDEF 2021'de ilk defa sergilenecek.

İşte yeni Özel Operasyonlar Aracı'nın özellikleri:

Yorumlar (0)