Elon Musk’tan NASA’ya tarihi teklif: “Bırakın biz yapalım” 

Elon Musk, uzay giysileri konusunda sorunlar yaşayan NASA’ya, giysileri SpaceX’in üretmesi hakkında öneri sundu. NASA’nın SpaceX sayesinde yaptığı tasarruflara bakılacak olursa bu önerinin kabul edileceği öngörülüyor. 

DÜNYA 11.08.2021, 17:50 12.08.2021, 14:24
Elon Musk’tan NASA’ya tarihi teklif: “Bırakın biz yapalım” 

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), önümüzdeki senelerde önce Ay’a sonra da Mars’a göndereceği astronotlar hakkında oluşturduğu “Artemis” projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Projenin tarafları arasında SpaceX, Japonya Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı’nın da bulunduğu aktarıldı. Fakat 2024 senesinde Ay’a astronot göndermeyi düşünen NASA’nın projesi, şimdiden pürüzlerle dolu. 

Astronot kıyafetleri bütçe engeline takıldı 

Bir Amerikan kanalının haberine göre NASA, teknik ve bütçe sorunları sebebiyle astronot kıyafetlerini yetiştiremeyecek durumda.  

Elon Musk’tan tarihi teklif geldi 

Çıkan haberler üzerine sosyal medya hesabından paylaşım yapan Elon Musk, NASA’nın istediği astronot kıyafetlerinin SpaceX tarafından üretilebileceğini söyledi. 

NASA’nın bu zamana kadar SpaceX ile yaptığı anlaşmalardan büyük miktarlarda tasarruf ettiği düşünüldüğünde Uzay Dairesi’nin bu fikre sıcak bakacağı öngörülüyor. 



NASA, SpaceX sayesinde çok az harcama yaptı 

SpaceX, 2021’in başında Jüpiter’in uydularından birine araç fırlatılması için NASA’nın, Falcon Heavy roketini kullanmasına izin vermişti. Bu sayede NASA, başka bir roket yapmak için harcayacağı yüzlerce milyon dolardan tasarruf etmişti.  Uzay politikası analisti Casey Dreier ise “Bu fiyatla bu fırlatma kabiliyetine sahip olmak, NASA’nın insanlı uzay uçuşu için büyük oranlı tasarruf sağlıyor.” şeklinde konuşmuştu. 

NASA’nın “Artemis” projesi 

NASA, Artemis projesi kapsamında ilk olarak Ay’ın Güney Kutbu’na inmek istiyor. Uzay Dairesi, projeyi uzun vadede Ay’da kalıcı yapılar için temel atmak, oraya yerleşmek ve sonrasında Mars’a insan göndermek için bir adım olarak kullanmayı hedefliyor.  

İlk hedef olarak Güney Kutbu’nun seçilmesinin sebebi ise yakın zamanda Ay’ın bu kısmında “donmuş su” keşfedilmesi. Bu keşfin ardından ABD dışında pek çok ülkenin uzay kuruluşu da dikkatini buraya çevirmiş durumda.  

Artemis projesi tamamlandığında Ay’ın kolonizasyon ve yerleşme merkezi olmaya hazır hale geleceği tahmin ediliyor. 

Yorumlar (0)