TUA Başkanı açıkladı: Türkiye uzaya ne zaman gidecek?

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, uzaya gidecek olan ilk Türk astronotun sene sonunda hazır olacağını kaydederek, yolculuğun gelecek sene yapılacağını ifade etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.04.2022, 13:54
TUA Başkanı açıkladı: Türkiye uzaya ne zaman gidecek?

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım bir konferansa katılmak amacıyla geldiği Konya’da ülkemizin Milli Uzay Programı’na ilişkin gelinen son aşamayı paylaştı.

İlk Türk astronotun eğitim sürecinin 4-6 ay arasında gerçekleşeceğini ifade eden Yıldırım, “Seçim döneminin de 2-3 ay arasında olacağını düşünüyoruz. Yıl sonunda astronotumuz hazır olur. Gelecek sense uzaya gidecek.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım astronot programının bu çalışmaların en önemlilerinden biri olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Uzaya gönderecek olduğumuz astronotumuz bilim misyonuyla gidiyor. Cumhurbaşkanımız da olur verince inşallah yakın zamanda astronot adaylarımızı seçim sürecine başlamış olacağız. Bu dönemin son aşamasındayız. İki kişi seçilip ön eleme gerçekleştirilecek. Ardından ise farklı kriterlerle elemeler söz konusu olacak. Seçilen iki kişi giderek ilgili kurumda eğitim görecek. Eğitimin sonunda başarılı olan adayımız uzay istasyonuna gidip orada bir hafta 10 gün boyunca kalıp deneylerimizi yaparak geri dönecek.”

Yıldırım, takvime ilişkin ise, “2023 senesinin ilk yarısında olacak. Bugün itibarıyla bir sene içerisinde demek doğru olur.” şeklinde konuştu.

Uzay aracında tasarım sona ermek üzere

Yıldırım, “Ay Araştırma Görevi’nde bulunacak olan uzay aracının nihai tasarımının haziran ayında sona ereceğinin altını çizerek, “Ön tasarım halihazırda gerçekleştirilmişti. Nihai tasarım da şimdi bitmek üzere daha sonrasında ise imalat aşamasına geçilecek. Burada şöyle ufak bir sıkıntımız bulunuyor. Aracı henüz yüzde 100 yerli şekilde imal etme konumunda değiliz fakat yüzde 70’e yakın yerlilik oranıyla imal ediyoruz. Yine de dışarıya bağımlı olduğumuz birkaç parça bulunuyor. Bunların teslimatına ilişkin herhangi bir sıkıntı yaşamazsak 2023 yılı sonu 2024 yılı başında hazır etmeyi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Ay’a gidecek olan araca büyük firmalardan teçhizat koymak isteyenler bulunuyor

Uzay aracının yolculuğuna 2024 senesinde çıkacağının bilgisini paylaşan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerli motorumuz bu aracın çok mühim bir parçası. Yani aya götürecek olan itkiyi sağlayacak olan motorumuz Deltav’ın geliştirdiği ve tamamen yerli olan roket motoru. Bunun son test çalışmalarını gayet başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Uzay motoru haline getiriliyor. Bunun tabii ki bir süre daha zamanı var. Farklı şekillerde denenecek. Bizler de bu testlere katılıyoruz ve çok iyi geçtiğini sevinerek söyleyebilirim. Gurur içerisinde söyleyebilirim, hibrit teknoloji konusunda dünyada en öndeyiz.

Yıldırım, Milli Uzay Programı amacına ilişkin uluslararası ortak çalışma teklifleri aldıklarını kaydederek, “Yani, ‘Bizler de bu projenin bir yerinde olalım.’ Bizden de ileride bulunanlar var başka türlü katkı vermek istiyorlar. Seviyemizde olanlar ise bu çalışmayı bizle ortak yapmak istiyorlar. Bizler de bu tekliflere kapıyı kapatmıyoruz ancak hedeflerimizin de bir zaafa uğramaması gerekiyor. Bundan çok memnunum. Ay’a gidecek aracımıza büyük firmalardan teçhizat koymak isteyenler dahi oldu. Bu da bizlere gurur veriyor.” şeklinde konuştu.

“Ay programını 2023 yılı sonuna dek yetiştirmeye çabalıyoruz”

Yıldırım, Milli Uzay Programı’yla ülkemizin uzayda varlık göstereceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Aracımızın Ay’a ulaşması demek ülkemizin Ay’a gidebilen 5-6 ülkeden bir tanesi olmak demektir ki bu da çok güzel bir hamle. İşin teknik ve hukuki tarafı var. Yani biz Ay’a b ir araç ulaştırmış olmakla beraber oradaki haklarımızı da koruma altına alıyoruz. Bunun sonrasında devletimizin, ülkemizin ve milletimizin uzayda ve gök cisimlerinde hakları bulunuyor. Bunları garantilemek maksadıyla var gücümüzle çabalıyoruz. 2023 yılı sonuna dek Ay programını yetiştirmeye çabalıyoruz. Tedarikte de kimi sıkıntıların yaşanabileceğini düşünüyoruz. Çünkü bu savaş da kimi şeyleri etkiledi. Pandemide zaten teslim süreleri uzamıştı. Bundan dolayı 2024 senesini öngörüyorum.”

Yorumlar (0)