Tarih verildi: Güneş'e en yakın noktada olacak

NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı) tarafından 'Güneş'e dokunabilmek' için geliştirilen 'Parker Solar Probe', Aralık 2024 tarihinde en çabuk hareket eden araç rekorunu yeniden kıracak ve Güneş'e en yakın noktaya ulaşacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.12.2023, 18:18
Tarih verildi: Güneş'e en yakın noktada olacak

Parker, Güneş'in ışık küresine 6,16 milyon kilometre uzaklıkta saatte yaklaşık olarak 700 kilometre hızla seyredecek.

Londra ile New York arasındaki kuş uçuşu mesafeyi yaklaşık olarak yedi saniyede aşacak hıza çıkması öngörülen Parker, böylece Güneş'e en fazla yaklaşan ve en çabuk hareket eden insan yapımı araç olacak.

Parker'ın Güneş'e en yakın olduğu noktada, aracın dış ön cephesindeki kalkanların sıcaklığının 1.400 dereceye çıkması tahmin ediliyor.



2018'de fırlatılmıştı

Projede görev yapan bilim insanı Raouafi, Ay yüzeyindeki görevlerin devamlılığı için Parker'ın radyasyona ve Güneş rüzgarlarına dair toplayacağı bilgilerin önemine dikkat çekti. 

Nour Raouafi, 'neredeyse bir yıldıza iniş yapmak' olarak nitelendirdiği görevin, insanlık için 1969 senesinde Ay'a inişe eş değer bir başarı olacağını belirtti.

Parker, 27 Eylül 2023'te Güneş'e 7,26 milyon kilometre yaklaştığı 17. yakın seyri esnasında, saatte 635 kilometre hızla ilerleyerek insan yapımı en çabuk nesne ünvanını elde etmişti.

Güneş rüzgarlarının kaynağı, plazma dinamikleri ve manyetik alanı hakkında bilgi toplaması amaçlanan Parker, Ağustos 2018 tarihinde fırlatılmıştı.

Yorumlar (0)