Songar yerli roketleri ateşledi

Ülkemizin ilk milli silahlı drone sistemine yerli olanaklarla geliştirilen 40 milimetre çapındaki mini roket de entegre edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.03.2022, 01:02
Songar yerli roketleri ateşledi

Silahlı drone Songar'ı günbegün geliştiren Asisguard ile askeri düzey yüksek infilaklı patlayıcılar, bahse konu patlayıcılarla yüksek etkinlik sağlayan harp başlıkları ve mini roketler üretimi yapan Troy Teknoloji Savunma'nın ortaklığı sahada test ediliyor.

İlk etapta otomatik makineli tüfek olarak ortaya çıkan ve ardından kolluk kuvvetlerinin envanterine dahil olan Songar'a geçen süre içerisinde farklı mühimmatlar ve silah sistemleri de entegre edildi. Son olarak da yerli imkanlarla geliştirilen mini roketler de Songar'a eklendi.

Söz konusu firmaların bir süredir sürdürdüğü entegrasyon faaliyetleri sonunda ilk defa atış testi yapıldı. Songar'a konumlandırılan atıcı tüplere montelenen mini roketlerle çok sayıda başarılı atış gerçekleştirildi.

40 milimetre çap genişliğindeki roketler makro ve mini İHA'larla insansız kara araçlarında da kullanılabilecek, hiçbir şekilde dışa bağımlılığı olmayan bir çözüm olması için geliştirildi.

Sabit veyahut döner kanatlı, alçak irtifa, makro veyahut mini İHA'ların taşıyabileceği yük limitleri çerçevesinde kalan mini roket, çok maksatlı kullanım için uygun altyapıya sahip. Yerli ve milli olarak üretilen, gereksinime göre geliştirilebilen sistemin, hudut ötesi harekatlar ve iç güvenlik için kullanımının yararlı olacağı öngörülüyor.

Tek seferde 6 mini roket

170 milimetre uzunluğuna sahip olan mini roket, 550 milimetrelik bir atıcı tüpten fırlatılıyor. Bahse konu roketin ağırlığı tek kullanımlık atıcı tüple birlikte 0,5 kilograma karşılık geliyor. Bir mini İHA'ya 6 adet roket yerleştirilebiliyor.

Mini roketler 2 kilometrelik menzile kadar ulaşıyor, 100 ila 500 metre etkili menzil aralığı ile görev icra ediyor. 

Sistemin ana maksadını, tehlikeli bölgelere kolluk gücü göndermeden, kontrollü bir şekilde belirli bir mesafe için tehdit unsurlarını tespit etmek veyahut daha evvelden tespit edilmiş olan hedefleri etkisizleştirmek oluşturuyor.

Bahse konu sistem yerli ve milli, gereksinime göre geliştirilebilir, düşük maliyetli, hafif ve kullanımı kolay oluşu sebebiyle çeşitli avantajlar sağlıyor.

Mini roketli kara ve hava araçlarıyla hafif zırhlı ve zırhsız araçlar, küçük yapılar ve binalar gibi sabit hedeflerin imha edilmesi amaçlanıyor.

Yorumlar (0)