Pfizer/BioNTech aşısının ismi belli oldu!

Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen ve bazı ülkeler tarafından yaygın kullanımına başlanan yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ismi "Comirnaty" olarak belirlendi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.12.2020, 16:20
Pfizer/BioNTech aşısının ismi belli oldu!

Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen aşının adı "Comirnaty" olarak duyuruldu. 

BioNTech, bu senenin sonuna kadar 50 milyon doz aşı üretmeyi amaçladığını duyurdu. Söz konusu biyoteknoloji şirketi, 2021 senesinin sonuna kadar ise 1 milyar 300 milyon doz aşı üretimini hedef olarak belirlediklerini ifade etti.

"Soğuk hava kutularında muhafaza edilecek"

"Comirnaty" isimli yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşılarının soğuk hava kutularında muhafaza edileceği bildirildi. Almanya'da bulunan 25 dağıtım merkezi aracılığıyla söz konusu aşıların 450 aşılama merkezine gönderileceği aktarıldı. 

"10 ay içerisinde hazırlandı"

Türk bilim insanı Özlem Türeci, "Comirnaty" isimli yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının 10 ay içerisinde hazırlandığını ifade etti. Doktor Türeci, 23 Nisan günü ilk faz denemelerinin başladığını belirtti. 

"44 bin kişi katıldı"

27 Temmuz günü ise ikinci faz denemelerinin başladığını aktaran Doktor Türeci, üçüncü faz denemelerine yaklaşık 44 bin kişinin katıldığını ve yüzde 95'lik bir koruma tespit ettiklerini ifade etti.

Sadece baş ağrısı ve yorgunluğa neden oldu

"Comirnaty" isimli yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının üçüncü faz denemelerine Arjantin, Brezilya, Güney Afrika, Türkiye, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) deneklerin katılım gösterdiği belirtildi. Söz konusu deneklerin çoğunluğunun 65-85 yaşlarında olduğu kaydedildi. 

Pfizer ile BioNTech tarafından geliştirilen aşının yorgunluk ve baş ağrısı gibi yan etkilere sebep olduğuna dikkat çekildi. Aşılanan kişilerin yüzde 3,8'inde yorgunluk tespit edildi. Yüzde 2'sinde ise baş ağrısı görüldü. 

Bazı ülkelerde yaygın kullanımına başlanan aşının, mRNA, lipitler, şeker, su ve tuzdan meydana geldiği ifade edildi.

Yorumlar (0)