Patriot nedir? Patriot’un özellikleri nelerdir?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un açıklamaları sonrası Patriot füze savunma sistemine ilişkin araştırmalar da arttı. Peki, Patriot nedir? Patriot’un özellikleri nelerdir? İşte ayrıntılar…

BİLİM-TEKNOLOJİ 16.08.2022, 11:50 16.08.2022, 17:38
Patriot nedir? Patriot’un özellikleri nelerdir?

Amerika Birleşik Devletleri Dış İstihbarat Birimi CIA’in eski yöneticisi Paul Kolbe, kısa süre önce dikkat çekici bir açıklama yaparak, “Türkiye, elindeki S-400’leri Ukrayna’ya versin. Biz de Türkiye’ye F-35’leri verelim” önerisini sundu. Bu açıklamaya yanıt veren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “ABD ile bu konu hususunda önceden bir anlaşmamız olmadı. Bu sebeple hem Patriot’un hem de F-35’lerin koşulsuz olarak teslim edilmesi gerekiyor” dedi. Altun’un bu açıklamaları sonrası internet ortamında “Patriot nedir?” ve “Patriot’un özellikleri nelerdir?” gibi sorular araştırılmaya başladı. 

Patriot ne işe yarar?


Açılımı “Phased-Array Tracking and Intercept of Target” olan MIM-104 Patriot, Amerikan şirket Raytheon Company tarafından 1965 yılında üretildi. Uçaksavar füzesi olarak tanımlanan Patriot, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefik ülkeler tarafından kullanılan bir füze savunma sistemidir. “Patriot ne işe yarar?” sorusunu yanıtlayan uzmanlar, bu sistemin kara, hava ve deniz üslerini hava saldırılarını karşı koruyan geliştirilmiş bir füze sistemi olduğunu belirtiliyorlar. İlk atışını 1970 yılında gerçekleştiren Patriot, o dönemde Amerikan ordusunun önceliklerinden biri konumunda değildi. Sonraki yıllarda da geliştirme aşamaları devam eden bu sistem, ilk defa 1983 senesinde operasyonel amaçlı kullanıldı. 

Patriot, balistik füzeleri engeller mi?

Hava unsurlarına karşı güçlü bir kalkan görevi gören Patriot, balistik füzelere karşı da başarılı sonuçlar vermektedir. “Patriot, balistik füzeleri engeller mi?” sorusuna cevap veren uzmanlar, bu füze sisteminin her türlü hava unsuruna karşı üst düzey koruma sağladığını vurguluyorlar. Öte yandan Patriot, Track Via Missile (Füze Güdüm Sistemiyle İzleme) sistemine de tam güdümlüdür. Sabit ve mobil rampadan kullanılabilme özelliğine sahiptir. Çok fonksiyonlu AN/MPQ 53 radarı mevcuttur. Körfez Savaşı sırasında Amerika, stratejik yerleri koruyabilmek için Suudi Arabistan, Türkiye ve İsrail’in önemli noktalarına Patriot ve Hawk füze bataryalarını yerleştirmiştir. Bu savaşta Patriot, Hawk ve E-3 Awacs sistemleri birbirlerini tamamlayarak bölge savunması görevini yerine getirmişlerdir.

Yorumlar (0)