NASA paylaştı: Mars’tan kış manzaraları

NASA’nın uzay aracı Reconnaissance Orbiter, kış mevsiminin etkili olduğu Mars'tan yeni görüntüler yolladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.12.2022, 17:10 27.12.2022, 17:11
NASA paylaştı: Mars’tan kış manzaraları

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Mars’tan yeni görüntüler yayınlamaya devam ediyor. Mars’ta araştırma yapan uzay aracı Reconnaissance Orbiter (MRO), kızıl gezegende kış mevsiminin nasıl göründüğünü gözler önüne serdi. Çekilen görüntüler görenleri kendisine hayran bıraktırdı.

Mars yeni yılına başladı

Dünya genelinde yeni seneye girmenin coşkusu yaşanıyor. Ancak dünya dışındaki gezegenlerden Mars’ta da hareketlenmeler başladı. 26 Aralık günü kar biçimindeki kristallerle kaplanan kızıl gezegen, 687 Dünya günü kadar devam edecek olan kendi yeni yılına başladı.

Mars'ta Dünya ile benzer bir şekilde ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış olacak şekilde 4 mevsimi yaşıyor. Fakat yaz mevsimini ılık bir biçimde geçiren Mars'ta kış ayı fazlasıyla soğuk geçiyor ve hava sıcaklıkları yaklaşık olarak eksi 123 santigrat dereceyi görüyor.

Kar şekilleri Dünya’ya göre değişiklik gösteriyor

Mars kış mevsimi süresinde, karbondioksit gezegenin her iki kutbunda da buz şeklinde birikme sağlar ve ilkbahar ayında eriyip süblime hale gelir.

Gazın Mars atmosferi içerisinde geri salınması durumunda atmosferik basıncı artış gösterir ve şiddetli rüzgarlara sebep oluyor.

Dünya üzerindeki kar taneleri su moleküllerinin kristalleşmesi sonucunda oluşmaktadır. Altı kenarlı bir biçimde olan kar taneleri Mars’ta daha farklı yapıda görülür.

Mars’ta görülen karlar karbon dioksit içeriği sayesinde kuru buz kar taneleri şeklinde küp biçiminde meydana geliyor.

Yorumlar (0)