NASA'dan Dünya'ya çarpması beklenen Bennu asteroidi ile ilgili açıklama

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) uzay aracı Osiris-Rex'in Bennu asteroitten topladığı moloz örneklerinin olduğu kapsülde henüz ne olduğu tespit edilemeyen siyah renkli toz bulunmasının üzerine araştırmalar durduruldu. Bilim insanları Bennu asteroidine ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, Bennu’nun Sovyetler Birliği'nin Çar bombasının 24 katı büyüklükte bir enerji ile dünyaya çarpabileceğini hesaplamıştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.09.2023, 16:04
NASA'dan Dünya'ya çarpması beklenen Bennu asteroidi ile ilgili açıklama

Dünya'ya geri dönen Osiris-Rex isimli uzay aracının getirdiği asteroit örnekleri bilim insanları tarafından araştırılmaya başlandı.

Bennu asteroidinden gelen örneklerin yer aldığı kapsülün iç kısmında bulunan siyah renkli tanımlanamayan toz tespit etmesi üzerine araştırmaların durdurulmak zorunda kalındığı kaydedildi.

Tozun, Bennu asteroidinden gelen bir madde olup olmadığını tespit etmek için analizden geçirileceği bilgisi verilirdi. Ayrıca analiz çalışmasının ardından araştırmaların da devam etmesi bekleniyor.

Mevcut örneklerin bilim insanlarının Dünya'nın ve hayatın nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olacağı ifade edildi.

Osiris-Rex, 24 Eylül tarihinde örnek kapsülünü 100 bin kilometre kadar uzaklıktan bırakmış ve kapsül yaklaşık 4 saat sonra paraşüt ile Utah Çölü'ne iniş yapmıştı. Örnekler ise incelemek üzere NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ne götürülmüştü.

Bennu asteroidinin 2182’de dünyaya yaklaşması bekleniyor

Dünya'dan 81 milyon kilometre uzaklıkta olan ve Güneş'in yörüngesinde dönen, Empire State Binası büyüklüğündeki Bennu asteroidinin çok daha büyük bir asteroidin kırılmış bir parçası olduğu tahmin ediliyor.

Bennu asteroidinin 2182 yılında tehlikeli bir şekilde Dünya'ya yaklaşması bekleniyor.

NASA ise Bennu asteroidini Güneş sisteminde yer aldığı bilinen en tehlikeli iki cisimden birisi olarak tanımlıyor. NASA, 510 metre uzunluğundaki bir asteroid olan ve ismini antik Mısır'ın kuş tanrısı olan Bennu'dan alan asteroidin felaket ile Dünya'ya çarpmasını önlemek amacıyla 7 yıl uğraştı.

Bennu asteroidinin Dünya’ya çarpma ihtimali ise 2 bin 700'de bir, yani bir insana yıldırım çarpması ihtimalinden beş kat daha fazla. NASA ekibi buna rağmen yine de Bennu’yu bilinen en tehlikeli asteroidler grubu arasında kategorize etti.

24 atom bombasına eşdeğer güce sahip

Araştırmacılar en kötü senaryoda, Bennu asteroidinin bin 200 megatonluk bir enerji ile Dünya'ya çarpacağını duyurdu. Bu enerji ise şu ana kadar yeryüzünde patlatılmış en büyük atom bombası olan Sovyetler Birliği'nin Çar bombasının 24 katı bir güce eşdeğer olacak.

Araştırmacılar tarih verdi: 24 Eylül 2182

Ayrıca bilim insanları eğer Bennu asteroidi Dünya’ya çarparsa yeryüzündeki 1,2 megatonluk etkisini bugünden tam 159 yıl sonra, 24 Eylül 2182 tarihinde göstereceğini hesapladı.

Bennu asteroidinin yolu değişebilir mi?

Bennu asteroidi çalışmalarını yürüten araştırma grubunun liderliğini yapan Arizona Üniversitesi’nden Dante Lauretta, Osiris-Rex isimli uzay aracının topladığı verilerin asteroidin yolunu saptırma çabasına yardımcı olacağını düşündüklerini ifade etti.

NASA'nın Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden 2016 yılında uzaya gönderilen ve 2018 yılında da Bennu asteroidine ulaşan Osiris-Rex, Bennu asteroidinin karbon bakımından oldukça zengin olan karanlık yüzeyinden moloz parçaları toplamasından sonra 2021 yılında 178 milyon mil (yaklaşık 286 milyon kilometre) mesafeden dünyaya geri dönüş için yola çıkmıştı.

Yorumlar (0)