Milli uçak motoru için geri sayım

Türk savunma sanayisi çatısı altında geliştirilen milli havacılık motorları yakında önemli kilometre taşlarını geride bırakacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.12.2023, 01:35
Milli uçak motoru için geri sayım

TEI (TUSAŞ Motor Sanayi AŞ) Genel Müdürü Akşit, firmanın yürüttüğü muhtelif motor faaliyetlerinde gelinen son duruma dair açıklama yaptı. 

Cumhurbaşkanlığı SSB (Savunma Sanayii Başkanlığı) himayelerinde geliştirdikleri TEI-TS1400 turboşaft motorunun GÖKBEY helikopteri ile gerçekleştirdiği ilk uçuştan pek çok şey öğrendiklerini dile getiren Mahmut Faruk Akşit, uçuşun ardından da helikopter üzerinde birtakım testler gerçekleştirdiklerini aktardı.



"Her şeye tek tek bakıyorlar"

Daha sonra motorları Eskişehir'deki TEI tesislerine nakledip muhtelif testler ve incelemeler yaptıklarını söyleyen Akşit, şu ifadeleri paylaştı:

"Artık sırada sertifikasyon ve seri imalat var. Bu çok uzun bir süreç. Devamlı üretilen, seri imalatta olan bir motoru dahi dünyada şu anda sipariş etseniz size 2-3 seneye teslimat süresi veriyorlar. Elimizden geldiğince hızlı yapıp bir sene veyahut 15-16 ay içinde ilk seri imalat ürünleri ortaya çıkarmaya çabalayacağız. Sertifikasyon ise çok daha uzun bir süreç ama askeri kullanımda sertifikasyona ihtiyaç duyulmuyor. Motoru defalarca kez test ettik, hatta uçurduk. Motorun belli testleri başarılı bir şekilde geçmiş olması otomatikman sertifika verileceği anlamına gelmiyor. Her şeye tek tek bakıyorlar. Amacımız 2025 sonuna kadar bunu yetiştirmek. Bu süreç bittiğinde artık dünyada sivil herhangi bir helikoptere motor satabilecek durumda olacağız."



Milli uçak motorunda sona yaklaşıldı

Akşit, ülkemizin ilk milli uçak motoru olan, türevleriyle insansız/insanlı hava araçlarına, deniz platformlarına, helikopterlere kuvvet verebilecek TEI-TF6000 turbofan motoru hususunda da sona yaklaştıklarını bildirdi. Akşit, şunları kaydetti:

"İlk motorumuzun çalıştığını Allah'ın izniyle yakında anons edeceğiz. Bunu duyurduğumuz vakit de hemen birkaç ay sonra herhangi bir araçta uçacak diye beklememek gerekir. Bu yine birçok teste girecek. Çok uzun bir maratondayız. '3-5 sene içinde yaparız.' dediğimizde teknoloji kazanımından bahsediyoruz. 3-5 sene sürmeden ilk motorumuzu çalıştırıyoruz, TEI-TF6000'de de bu böyle oldu. İlk motoru çalıştırmamız Allah'ın izniyle beş seneyi bulmayacak. Bu sürecin çok iyi bir yerindeyiz TEI-TF6000'de. İlk motorumuzu çalıştırmaya çok yaklaştık."

Yorumlar (0)