Kontrolden çıkan Çin roketinin parçaları Dünya'ya düşecek

Çin'in ilk uzay istasyonu kapsamında uzaya gönderdiği modülü taşıyan roket gövdesinin, Dünya'ya düşme tehlikesi bulunduğu belirtildi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.05.2021, 13:34
Kontrolden çıkan Çin roketinin parçaları Dünya'ya düşecek

Çin 29 Nisan’da, 15 senelik görev için uzay istasyonunun çekirdek modülünü, Haynan Adası’ndan uzaya göndermişti. Fakat gelen yapılan açıklamalarda, hesapta olmayan bir problemin yaşandığı aktarıldı.

Dünya’ya düşebilir

Çin'in ilk uzay istasyonu kapsamında uzaya gönderdiği ilk modülün roketi gövdesinin kontrolden çıktığı açıklandı. Kontrolden çıkan ve saatte 27 bin 600 km hızla Dünya’nın çevresinde dönen gövdenin parçalarının nereye düşeceğinin bilinmemesi yetkilileri tedirgin ediyor.

Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezi'nde görev yapan Jonathan McDowell, 30 metrelik ve 21 tonluk roketin parçalarının nereye düşeceği konusunda açıklamalarda bulundu. McDowell, kontrolden çıkan roketin gövdesinin, İspanya’nın başkenti Madrid ile kuzeyde ABD’nin New York kenti, güneyde Yeni Zelanda'nın Wellington kenti ile Şili'nin güneyinde bir bölgeye arasında bir alana düşebileceğini aktardı.

​Bahsedilen bölgelerin büyük oranda okyanuslarla kaplı olmasına rağmen roket parçalarının, insanların yerleşim bölgelerine düşebilme ihtimalinin de olduğu öne sürüldü.

ABD’den ‘yakından takip ediyoruz’ açıklaması

Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı, Çin'e ait olan kontrolden çıkan roket parçalarının yakından takip edildiğini aktardı.

Pentagon sözcülerinden biri olan Mice Howard ise; kontrolden çıkan roketin 8 Mayıs'ta düşmesini beklediklerini söylerken ABD Uzay Kuvvetleri tarafından roketin güzergahının takip edildiğini kaydetti.

Şu anda roketin parçalarının tam anlamıyla dünyanın hangi bölgesine veya noktasına düşeceğinin bilinmediğini söyleyen Howard, bunun sadece roketin dünyaya düşmesine saatler kala tahmin edilebileceğini bildirdi

Çin daha önce de benzer bir olay yaşadı

Daha önce de benzer bir olayla karşılaşan Çin’in, fırlattığı Long March-5B adlı roketten parçalar gökyüzünde uçuşmuş ve ardından bu parçalar Fildişi Sahili'nde birçok binaya zarar vermişti.

Yorumlar (0)