Hipotez Nedir? Hipotez Ne Demek?

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.08.2020, 21:01
Hipotez Nedir? Hipotez Ne Demek?

Günlük hayatta sık sık kullandığımız bir kelime olan hipotez bilimsel bir terimdir. Hipotez nedir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz. Hipotez bir ön sav, ön görü bilimsel yöntemlerle olaylar arasında ilişki kurmak için kullanılan bir öngörü ve bir fikirdir. Dünya genelinde geçerliliği olan ve önemli sayılan bilimsel çalışmalara ışık tutan bir yöntem olarak kullanılan hipotezler problemlerin çözümü için ortaya çıkarılmıştır. Bilim dünyasında bir konunun kanıtlanması için öncelikle bir öngörü bir ön sav belirlenmelidir. Hipotez işte bu öngörü ve ön sav olarak kullanmaktadır. Hipotezler sonucunda ortaya teoriler çıkarılmaktadır. Teoriler bilimsel olarak problemin çözümü için ilerlenecek yol haritasıdır. Teoriler doğrultusunda yapılan çalışmalar ile kanıtlamış bilimsel gelişmeler çıkarılmaktadır.

Hipotez Kelimesinin Kökeni

Eski latince bir terim olan bir önermek anlamına gelen hipotitte kelimesinden türeyen hipotez bilimsel anlamda kullanmaktadır. Günümüzde dünya genelinde bilimsel çalışmalarda kullanılan ve bir ön görü ve ön sav olarak dünyaya ilan edilen hipotezler çalışma doğrultusunda teoriye dönüşmektedir. Hipotez kendi içinde birkaç farklı sınıfa ayrılmaktadır. Bunların başında istatiksel hipotezler, tarafsızlık hipotezi, farksızlık hipotezi, sıfırsızlık hipotezi, araştırma hipotezi gibi hipotez alt sınıflarına ayrılmaktadır. Bu hipotez türleri üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda bilgiler kanıtlanarak gerçek teorilere dönüştürülmektedir.

Hipotez nedir, nasıl ortaya çıkar sorusuna şu şekilde anlatabiliriz. Ortada bulunan bir problemin çözümü için çeşitli fikirler ortaya atılır. Ortaya atılan fikirlerden geçerli olan ve çözüme en yakın olan fikir ilerlenecek yol olarak seçilir. İlerlenecek yol olarak seçilen fikir aslında problemin çözümü için bir hipotezdir. Hipotez bu şekilde ortaya çıkar. Hipotez doğrultusunda yapılan çalışmalarla hipotez teoriye dönüşür. Teoriler çözüme en yakın olan fikirlerdir. Teori üzerine yapılan çalışma sonucunda problemin çözümü için doğru ve gerçek yol tespit edilmiş olur. Buda bilimsel bir çalışmada bilimsel bir çözüm haline gelir. Buradan anlaşılacağı gibi hipotez aslında problemlerin çözümü için ortaya atılan en geçerli yol ve en geçerli ön görü ve ön sav olarak bilinmektedir. Geçerli olan ve bilimsel olarak kanıtlanmamış hipotezler de hayatımızda yer almaktadır.

Yorumlar (0)