Güney Afrika ülkesinden iPhone hamlesi… Yasakladı!

Brezilya'da iPhone için yeni bir adım attı. Cep telefonlarının artık yanında şarj cihazı bulunmadan satılması yasaklandı. Bunun yanı sıra Apple'a tüketiciye zarar verdiği sebebiyle ortalama 2,3 milyon dolar para cezası verildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.09.2022, 09:53
Güney Afrika ülkesinden iPhone hamlesi… Yasakladı!

Brezilya Adalet Bakanlığı tarafından verilen kararın ardından ABD'li akıllı telefon üreticisi olan Apple'ın cep telefonlarını şarj aleti bulunmaksızın satış yapmasını ülke genelinde yasakladı.

Hem satışı yasakladı hem de dava açtı

Resmi Gazete’de kararını yayınlayan Brezilya Adalet Bakanlığı, Apple'ın üretmiş olduğu iPhone cep telefonlarının şarj cihazı bulunmaksızın satış yapmasını yasakladı.

Bunun yanı sıra Adalet Bakanlığı tarafından Apple’a dava açıldı. İPhone 12 ve 13’ün şarj cihazı olmadan satış yapamamasının ardından Apple'a karşı açılan dava noktasında tüketiciye zarar vermesi sebebiyle 12,2 milyon Brezilya reali (ortalama 2,3 milyon dolar) para cezası verildi.

“Sorumluluğu üçüncü şahıslara atıyorlar”

Alınan karar noktasında, Apple için prize takılması gereken şarj cihazı bulunmadan iPhone 12 ve 13 satışı yapması adına geçen zaman zarfında Ulusal Tüketici Sekreterliği (Senacon) tarafından dava edildiği ifade edildi.

Kararda firmaya karşı söylemlerin, bir ürünü temel işlevleri bulunmadan veya eksik şekilde satmanın, tüketiciye yönelik ayrımcılık sağlayarak bir ürünü bütün bir halde satmayı kabul etmemek ve mesuliyeti üçüncü şahıslara atmak olduğu dile getirildi.

Savunması yetersiz bulundu

Apple'ın ise bu kararın ardından cep telefonlarıyla şarj cihazını bir bütün halinde sunmamasının nedeni olarak çevresel kaygılar olduğunu iddia ettiği fakat Senacon'un, firmanın telefonları şarj cihazı bulunmadan satma kararının bütün yükü tüketiciye attığı sebebiyle Apple'ın sunduğu nedenleri yetersiz gördüğü ifade edildi.

Yorumlar (0)