Game of Thrones'un yazarı yapay zekaya savaş açtı

Aralarında Game of Thrones'un yazarı George R.R. Martin'in de yer aldığı 17 yazar, yapay zeka araştırma şirketi olan OpenAI'a dava açtı. Davanın nedeninin, OpenAI'ın yapay zeka robotu ChatGPT'nin, telifli eserleri izinsiz kullanması olduğu kaydedildi. Hem Yazarlar Birliği hem de OpenAI şirketinden açıklama geldi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.09.2023, 16:45 22.09.2023, 17:33 Hakan Öksüz
Game of Thrones'un yazarı yapay zekaya savaş açtı

Yapay zeka programlarının bazı telifli eserleri izinsiz şekilde kullandığına yönelik iddialar, ABD'de tartışılan konulardan biri oldu. Bu iddiaların, işlerini yapay zekaya kaptırmak istemeyen yazarların grev yaptığı döneme denk gelmesi, tartışmaları alevlendirdi.

17 yazar dava açtı

ABD merkezli yapay zeka araştırma şirketi olan OpenAI'a yönelik 17 yazar tarafından New York'taki federal mahkemeye dava açıldı. Bu yazarların arasında Game of Thrones'un yazarı George R.R. Martin'in yanı sıra Jodi Picoult ile John Grisham gibi isimler var. 

"Büyük ölçekte sistematik hırsızlık"

Telif hakkı ihlali endişesi yaşayan yazarlar, şirketin ChatGPT adlı yapay zeka sohbet robotunun "büyük ölçekte sistematik hırsızlığa" yol açtığından yakındı. OpenAI şirketine dava açan 17 yazar, "telif hakkı ihlalleri" olduğunu öne sürdü. Buna yol açan ChatGPT hakkında "büyük bir ticari girişim" yorumu yapıldı.

Mary Rasenberger: "Hırsızlığı durdurmazsak, edebiyat kültürümüz yok olacak"

Yazarlar adına davayı açan meslek örgütünün "Yazarlar Birliği" olduğu kaydedildi. Yazarlar Birliği CEO'su Mary Rasenberger, "Açıkça bir hırsızlık söz konusu. Bunu durdurmazsak, edebiyat kültürümüz yok olacak. Bu da ABD'deki diğer yaratıcı endüstrileri olumsuz etkileyecek. Okuduğunuz mükemmel hikayeleri yazanlar; kendi hayatlarını, yeteneklerini ve eşsiz bakış açılarını ortaya koyuyor. Özgün kitapların yapay zeka tarafından kullanılıp kullanılmayacağını bilmeye hakları var." dedi.

OpenAI'dan açıklama geldi

Yazarlar Birliği tarafından açılan dava sonrası OpenAI şirketinden açıklama geldi. Yazarların haklarına saygılı olduklarının altını çizen şirket sözcüsü, "Yapay zeka üzerinden kazanç elde etmeleri gerektiğine inanıyoruz. Dünyanın çeşitli yerlerinden birçok yazarla görüşerek endişelerini anlamaya çalıştık. Karşılıklı faydanın nasıl sağlanacağının yollarını bulmalıyız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)