Formula 1’den dikkat çeken ‘çevresel’ değişiklikler

Formula 1 yarışlarında artık alınan kararlara göre karbon ayak izi sıfıra indirilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.11.2019, 17:30
Formula 1’den dikkat çeken ‘çevresel’ değişiklikler

Dünyaca ünlü motor spor organizasyonlarından Formula 1 yepyeni bir hedefle karşımıza çıktı. Karbon ayak izini sıfıra indirmek! Daha çok motor sesleri ve beygir güçleriyle bilinen bir yarış platformu olan Formula 1’ın FIA mülkiyet birimi, hedefleri doğrultusunda çevre dostu planlamalar yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Organizasyon tarafından ayrıca 2030 yılına kadar sıfır karbon ayak izi hedefinin de gerçekleştirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Formula 1 diğer organizasyonlara örnek olacak

FIA tarafından güvenlik sistemleri, kompozit malzemeler ve enerji kazanımının yol araçları ve diğer endüstriler aracılığıyla benimsendiği kaydedilmişti. Kurul tarafından karbon emisyonu ortadan kaldırılmak suretiyle benzer diğer organizasyonlara örnek olunması amaçlanıyor ve 2021’deki kural değişiklikleriyle beraber kullanılacak olan hibrit güç motorları da çok iyi bir örnek olarak sunuluyor. 2021’den itibaren Formula 1 araçlarında da tasarımsal yönden değişikliğe gidilecek.

Karbon salınımı nasıl olmayacak?

Formula 1 araçları elektrikli motorlar aracılığıyla artık karbon salınımı yapmayacak. Peki nasıl olacak? Araçların doğrudan yakıt olarak havadan karbondioksit üreten metan gazıyla kullanılması hedefleniyor. Yeni motorlarla birlikte yakıt için yakalanan karbondioksit ve yayılan karbondioksit eşit olacak ve bunun sonucunda da karbon ayak izi sıfıra düşüyor.

FIA organizasyonu araçlar haricinde başka planları da bulunduğunu açıkladı. Dünya çapında düzenlenen Formula 1 yarışları birçok yerde yüksek karbon ayak izi bırakıyor. Arabaların da dışında ekiplerin fabrikasının ve yüzlerce çalışının olması durumu daha da kötüye götürüyor. Bu sebeple, FIA tarafından yüzde yüz verimlilik taşıyan fabrikalar, ofisler ve tesislerin kurulacağı açıklandı. Yine yarışlar esnasında tek kullanımlık olan plastikler azaltılarak bütün geri atıklar dönüştürülecek. Böylece yarışlar bitse bile devam eden karbon salınımı da sonlanmış olacak.

Yorumlar (0)