Facebook’tan Türkiye’ye gözdağı: “Temsilcimizi çekeriz!” 

2020 senesinde faaliyete geçirilen sosyal medya düzenlemesi kapsamında Türkiye’ye temsilci atayan sosyal medya platformlarından olan Facebook, Türkiye’den kendilerine baskı yapılması durumunda temsilcinin geri çekileceğini bildirdi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.01.2022, 14:33 29.01.2022, 14:02
Facebook’tan Türkiye’ye gözdağı: “Temsilcimizi çekeriz!” 

WhatsApp, Instagram ve Facebook Messenger gibi uygulamaları çatısı altında toplayan Facebook, 2020 senesinde hayata geçirilen sosyal medya düzenlemesi kapsamında Türkiye’ye temsilci atamıştı. Türkiye’de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal medya uygulaması, kanun kapsamında TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na düzenli olarak rapor sunmak zorunda bulunuyor. Bu kapsamda Komisyon’a rapor ileten Facebook, gözdağı veren ifadeler kullandı. 

“İçerikler hakkında baskı olursa temsilcimizi çekeceğiz” 

Facebook tarafından gönderilen raporda şunlar aktarıldı: “Global Network Initiative üyesi olarak Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehberi’ni ilke edinmiş durumdayız. Bu kapsamda hükümetten gelen talepleri değerlendirmeye ve incelemeye devam edeceğiz. Ancak içerikler ve diğer kısıtlamalar hakkında mevcut şeffaflık süreçlerimiz devam ederken baskıyla karşılaşmamız durumunda Türkiye temsilcimizi geri çekeceğiz.” 



İçerikler Facebook ve Instagram’a göre değerlendiriliyor 

Facebook, Instagram ve Facebook’ta paylaşılan içeriklerin öncelikle Facebook Topluluk Standartları ve Instagram Topluluk Kuralları’na göre değerlendirildiğini sonrasında da yerel mevzuata göre incelendiğini belirtiyor. İhlal olması halinde içeriğin kısıtlandığını ya da tamamen kaldırıldığını aktaran Facebook, tıbbi bilgiler, adres bilgileri ya da finansal bilgilerin yayınlanması halinde ve/veya kişisel verilerin paylaşılması durumunda gizliliğin ihlal edildiği tüm içeriklerin kaldırıldığını aktardı. 

Halk ile ünlüler arasında farklı kriterler uygulanıyor 

Halktan kişiler ile halka mal olmuş kişiler tarafından gerçekleştirilen paylaşımların farklı kriterlerde değerlendirildiğini kaydeden Facebook, yazılı veya görsel saldırı gerçekleştirilmesi halinde kısıtlamaya gidildiğini kaydetti. Ünlü, gazeteci, hükümet yetkilisi ve aktivistlere yapılan saldırıların daha fazla olduğunu belirten temsilci, bu kişiler için özel güvenlik programlarının uygulandığını da kaydetti. 

Yorumlar (0)