Uzmanlardan 'öksürük' uyarısı! Bu belirtiler varsa hemen acile başvurun!

Medicana International Beylikdüzü Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, vücudun bağışıklık sisteminin alerjenle temasının ardından alerjik öksürüğün ortaya çıktığını ve bunun bir savunma mekanizması olduğunu söyleyerek, "Alerjen yanı sıra buna eşlik eden nem, enfeksiyon ve soğuk hava kış aylarında ciddi tetikleyiciler olarak görülmektedir." açıklamasını yaptı.

SAĞLIK 28.01.2022, 15:06
Uzmanlardan 'öksürük' uyarısı! Bu belirtiler varsa hemen acile başvurun!

Güzel, Medicana tarafından yayınlanan açıklamasında, alerjik öksürük konusunda önemli değerlendirmeler yaptı.

Artan soğuk hava şartları ve salgının yüküyle birlikte çocuklarda en sık görülen rahatsızlardan birinin geçmeyen öksürük olduğunu belirten Güzel, bu çocukların ailelerin en fazla kullandığı ifadelerin "1-2 aydır geçmeyen öksürük var ne ilaçlar kullandık ama geçmiyor. Alerjik bir rahatsızlık olabilir mi?" şeklinde olduğunu aktardı.

“Enfeksiyon, nem ve soğuk hava önemli tetikleyiciler”

Vücudun bağışıklık sisteminin alerjenle temasıyla alerjik öksürüğün ortaya çıktığını belirten ve bunun bir savunma mekanizması olduğunu ifade eden Güzel, "Bu, alerjik öksürükte temel tedavi yaklaşımının alerjen ile teması kesmek olduğunu göstermesi bakımından da önemlidir. Alerjen yanı sıra buna eşlik eden enfeksiyon, nem ve soğuk havalar, kış aylarında ciddi tetikleyiciler olarak görülmektedir. Salgın sürecinin sürdüğü bu günlerde öksürük ataklarının alerjiden mi ya da yoksa enfeksiyondan mı kaynaklandığını anlamak aileleri zorlamaktadır." dedi.

Prof. Dr. Ahmet Güzel, "Öksürükle birlikte çocukta, nefes almada zorluk, göğüste sıkışma hissi, nefes alma esnasında kaburgalarında çekilme durumu, ellerde ve dudaklarda morarma, hırıltı, ıslık tarzında bir ses varlığı buna eşlik ederse kesinlikle acil servise başvurulmalıdır." uyarısını yaptı.

Alerjik öksürüklerin diğer öksürüklerden ayrımı

Güzel, yaptığı açıklamada alerjik öksürüklerin diğer öksürüklerden nasıl ayırt edilebileceğine yönelik şunları kaydetti: 

"Alerjik öksürükler, alerjenlerin ortaya çıktığı daha çok ilkbahar ve sonbaharda ortaya çıkar. Kış sürecinde de enfeksiyonların alerjik öksürükleri tetiklediği olaylarla karşılaşma ihtimali daha fazladır. Bu gözden kaçmamalıdır. Alerjik öksürükler kuru öksürük şeklindedir. Buna eşlik eden balgam çıkarma varsa mutlaka bir çocuk doktoru tarafından enfeksiyon kaynaklı olup olmadığı incelenmelidir. Bazen burun akıntısı ve tıkanıklığı alerjik öksürüklere eşlik edebilir. Fakat burun akıntısı, koyu sarı-yeşil olursa buna eşlik eden bir sinüzit ihtimali araştırılmalıdır. Alerjik öksürüklerde ateş olması gereken bir bulgu değildir. Eğer öksürük ataklarının yanı sıra buna ateş eşlik ediyorsa kesinlikle bir çocuk hekime gidilmeli. Öksürük esnasında egzama gibi cilt bulguları ortaya çıkabilir veya varsa artabilir. Bu, öksürük atağının alerjik olabileceğini işaret etmesi açısından oldukça önemlidir. Alerjik öksürükle beraber sıklıkla burun ve göz kaşıntısı görülebilir. Fakat bu, bazı viral enfeksiyonlarla da yaşanabileceğinden gözlerde aşırı kaşıntı ve kızarıklık varlığında buna eşlik eden enfeksiyon kaynaklı konjonktivit durumu için göz doktoruna başvurulmalı. Alerjik öksürükler daha çok uzun sürelidir. Kısa süre evvel başlayan öksürük, diğer sebepleri daha ön planda tutmamızı gerektirir. Oynarken, gülerken veya koşarken yani eforla gelen öksürük atakları, alerji kaynaklı bir sebebi düşündürmelidir."

Yorumlar (0)