Facebook Gözetim Kurulu, Facebook’u, “açık sözlü olmamakla” suçladı 

Facebook Gözetim Kurulu, Facebook’un önemli programları konusunda kendilerine karşı şeffaf olmadığını söyleyerek bazı belgelerin saklandığını onayladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.10.2021, 12:47 22.10.2021, 17:03
Facebook Gözetim Kurulu, Facebook’u, “açık sözlü olmamakla” suçladı 

Facebook Gözetim Kurulu’nun son raporuna göre Facebook, Gözetim Kurulu başta olmak üzere dünya genelindeki kamuoyuna karşı “şeffaf değil”. Şirket, ünlüler ve politikacılar gibi yüksek profildeki kişileri koruyan “Çapraz Kontrol” / “XCheck” isimli bir program oluşturdu fakat bu program konusunda yetkililere şeffaf davranmıyor. 

“Facebook, ayrıntıdan uzak ve belirsiz yanıtlar veriyor” 

Facebook Gözetim Kurulu’nun raporu şu cümleleri içeriyordu: “XCheck programı, yüksek profilli kullanıcıları şirket kurallarının dışında tutuyor. Facebook’un her defasında daha fazla şeffaflık çağrısı konusunda uyarılmasına karşın yetkililer, ayrıntıdan uzak ve belirsiz ifadeler kullanıyorlar. Bu durum kabul edilemez.” 

Trump’ın Facebook yasağı da gündemde 

ABD eski Başkanı Donald Trump’a, 6 Ocak’taki kongre baskını sonrasında getirilen Facebook yasağı da raporda yerini aldı. O yasaklama sırasında XCheck programından bahsedilmediğinin vurgulandığı raporda, Gözetim Kurulu’nun adaletli ve güvenilir karar verebilmesi için şirket tarafından sağlanacak bilgilerin doğruluğunun emin olunması gerektiği aktarıldı. 



XCheck programı, 5.8 milyon yüksek profili kullandı 

Facebook’un eski Veri Bilimcisi Frances Haugen, uluslararası bir gazeteye bazı bilgileri sızdırmış ve gazete de delillerle birlikte eylül ayında bir haber yayınlamıştı. Bu haberde, Facebook’un Gözetim Kurulu’na XCheck programı hakkında şunlar dile getirilmişti: “Programın, az sayıda kararda kullanılması konusunda hemfikir olunmasına rağmen 2020 senesinde 5,8 milyon yüksek profilde kullanıldı.” 

Bu bilgi sızdırma işleminin ardından Haugen, Facebook hakkında Kongre’ye ifade verdi ve Facebook şirketinin zararlı içeriği yaymama konusunda sorumluluğunu neredeyse hiç yerine getirmediğini ve kullanıcıların çıkarları yerine kar etmeyi önemsediğini anlattı. 

Facebook Gözetim Kurulu, bağımsız 20 kişiden oluşuyor 

Facebook’un faaliyetlerini raporlandırmak için kurulan Facebook Gözetim Kurulu’nda toplam 20 kişi bulunuyor. Bu kişiler siyasetçi, akademisyen, gazeteci ya da hukukçu olması ile ön plana çıkıyor. Kurul, Facebook’a dışarıdan bir 3’üncü taraf olarak bakıyor ve şirketin kamuoyuna bildirdiği prensipler ve gizlilik ilkelerine uyup uymadığını denetliyor. 

Yorumlar (0)