Facebook’ta birine “soytarı” yorumunu yaptı, hakkında dava açıldı 

Milyarlarca kullanıcısı olan sosyal medya uygulaması Facebook üzerinde bir kişiye “soytarı” yorumu yapan şahıs hakkında dava açıldı. Savcılık, gence karşı açılan davada “kovuşturmaya yer yoktur” kararı verse de Yargıtay bu kararı bozdu.  

YAŞAM 10.10.2021, 17:59 11.10.2021, 15:32
Facebook’ta birine “soytarı” yorumunu yaptı, hakkında dava açıldı 

Milyarlarca kişinin birbirine yorum yapmasının yollarından biri olan sosyal medya uygulamalarında işlenen suçlar her geçen gün artıyor. Özellikle pandemi döneminde daha da artan suçlar arasında ilk sırada, hakaret ve küfür içerikli yorumlar yapılması geliyor. Bu suçu işleyenlerden biri olan genç, geçtiğimiz günlerde Facebook üzerinden bir kişiye “Vatansız, kansız şerefsiz, soytarı” yorumunu yaptı. Bunun üzerine yoruma maruz kalan kişi, Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu. 

Yorumu yapan genç, ifade verdi 

Yapılan şikayet üzerine ifade veren ve hakaret etmekle suçlanan genç hakkında Savcılık makamı, “kovuşturmaya yer yoktur” kararını vererek şikayeti düşürdü. Fakat hakarete maruz kaldığını ifade eden mağdur sosyal medya kullanıcısı, Savcılık tarafından verilen kararı Sulh Ceza Hakimliği’ne taşıdı. 



Hakimlik, Savcılık kararını reddetti 

Hakimlik, kendisine yapılan itirazın reddine karar verdi. Fakat Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kararın, “kanun yararına bozulması” talebinde bulundu. Dava dosyasını inceleyen Yargıtay 18. Ceza Dairesi, topluma emsal oluşturacak nitelikte bir karara imza attı. 

Yargıtay, dosyanın incelendiğini ve şüpheli kişinin ad ve soyadın yazılı olduğu Facebook hesabı üzerinden müşteki kişinin Twitter isimli sosyal medya uygulamasında yazdığı tweeti paylaştığını ve açıklama olarak da üslupsuz yorumlar yapıldığını belirtti. “Dosyadaki mevcut delillere göre şüpheli kişi, hakaret suçu işlemiştir.” şeklinde yapılan açıklamaya göre şüpheli kişinin eyleminin sübut bulup bulmadığı konusu, tüm kanıtlar çerçevesinde mahkeme tarafından birlik içinde tartışılıp değerlendirilmeli, kanısına varıldı.  

“Savcılık kararı hukuka aykırıdır” 

Yargıtay, bu kapsamda, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığı ve mağdur kişinin itirazının reddedilmesinin hukuka aykırı olduğunu aktardı ve şunları ekledi: “Tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğü için 1. Sulh Ceza Hakimliği kararının bozulmasına oy birliğiyle karar verildi.”  

Davanın sonucunun ne olacağı ve şüpheli şahsın nasıl bir ceza alacağı ise gizliliğini koruyor. 

Yorumlar (0)