Facebook’ta 14 yıl sonra gelen ayrılık! Zuckerberg’in sağ koluydu

Dünyaca ünlü sosyal medya platformu Facebook’ta 2008 yılından bu yana tepe yöneticisi olarak çalışan yapan Sheryl Sandberg, görevinden ayrıldığını açıkladı. Sandberg, Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in sağ kolu olarak tanınıyordu. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.06.2022, 11:04 05.06.2022, 11:08
Facebook’ta 14 yıl sonra gelen ayrılık! Zuckerberg’in sağ koluydu

Yaşanan sürpriz gelişme, pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi. Sheryl Sandberg’in istifa mı ettiği, yoksa görevden mi alındığı merak konusu oldu. Çeşitli söylentilerin hızla yayılması sonrası Sandberg, Facebook hesabı üzerinden bir açıklama paylaştı. 

“Artık hayatımda yeni sayfa açmam gerektiğine inanıyorum”

2008 yılından bu yana Facebook bünyesinde önemli görevler aldığını hatırlatan Sandberg, “Ben bu işi ilk olarak 2008’de üstlendim. Düşüncem, 5 sene boyunca bu görevi üstlenmekti. Ancak bu 14 seneye yayılan başka bir hikâyeye dönüştü. Bu süreçte çok güzel ve mutlu günlerim oldu. Artık hayatımda yeni sayfa açmam gerektiğine inanıyorum. Gelecekte nelerle karşılaşacağımı hala bilmiyorum. İlerleyen süreçte her şeyi daha net bir şekilde göreceğiz. Bu süreçte kendi vakfıma ve hayırseverlik faaliyetlerime ağırlık vermeyi istiyorum” ifadelerini kullandı. 

“Çocuklarıma daha fazla zaman ayırmak istiyorum”

Bloomberg’e de özel bir röportaj veren Sandberg, ayrılık kararının kendisi açısından kolay olmadığını dile getirerek, “Bu kararı çok zor aldım. Zor bir görev üstlenmiştim. 14 senedir elimden gelenin en iyisini sunmaya çalıştım. Dünyanın en kolay işini yapmadığımızı herkes görüyordur sanırım. Bu yaz evlilik planım var. Hem çocuklarıma hem de nişanlımın çocuklarına daha fazla zaman ayırmak ve onlarla vakit geçirmek istiyorum” şeklinde konuştu. 

Uzun bir süre şirkette gözükmemişti

Sandberg’in bu açıklamalarına rağmen pek çok uzman, yaşanan bu görev değişikliğinin ardından başka gelişmelerin olduğunu düşünüyor. Çoğu uzmana göre Sandberg’in ayrılık süreci, Facebook tarafından geçen sene belirlenen yıllık rota değişikliği ile başladı. Facebook’un metaverse odaklı bir şirket olma hedefini öğrenen Sandberg, bu durumdan haberdar edilmemesi sebebiyle de oldukça öfkendi. Facebook’un bu kadar önemli stratejik hamlelerinden haberi dahi olmayan Sandberg, durumdan rahatsızlığını dile getirerek, ayrılık fikrini düşünmeye başladı. Sandberg, uzun bir süre de şirket içinde çalışma yürütmemiş, gözlerden uzak bir hayat sürmüştü. 

“Sandberg, Metaverse projelerine mesafeli bir kişiydi”

Yaşananlar hakkında görüşlerini paylaşan eski bir Meta sorumlusu, “Sandberg, Metaverse projelerine mesafeli bir kişiydi. Bu konuda katı görüşleri vardı. Facebook’un yeni bir markalaşma süreci içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Sandberg’in de bu çalışma içerisinde yer almasını düşünenler ağır bir yanılgıya uğradı” ifadelerini kullandı. 

“Sandberg bir süredir şirketteki eski gücünü ve konumunu kaybetmeye başlamıştı”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan bir başka eski Meta sorumlusu ise yaptığı açıklamada, “Sandberg bir süredir şirketteki eski gücünü ve konumunu kaybetmeye başlamıştı. Yanındaki insanları da tek tek kaybediyordu. Özellikle son aylarda yaşananlardan oldukça rahatsız olmaya başladı. Hiçbir önemli konuda kendisi bilgilendirilmiyordu. Çoğu gelişmeden haberi dahi yoktu. Kendisi ciddiye alınmamaya başlamıştı. Bu durum da onu çok rahatsız etti. Önemli yazışmalarda dahi bilgi sahibi değildi. Alınan bu karar beni çok şaşırtmadı” şeklinde konuştu. 

“Son yılda şirket içindeki etkisini kaybetmeye başladı”

Bir başka kaynak ise Sandberg’in eski gücünü 2 yıldır kaybetmekte olduğunu dile getirerek, “Sandberg, şirket içinde her şeyin danışıldığı kişi konumundaydı. Ondan habersiz ve izinsiz bir şey yapmak kolay değildi. Ancak son 2 yılda bu etkisini yitirmeye başladı. Bunun yanında bu süreçte Trump’ın başa gelmesi de etkili rol oynamış olabilir. O dönemde şirketin manipüle edildiğine ilişkin haberler yayıldı. Bu durum da Sandberg’e ciddi zarar vermiş olabilir” ifadelerini kullandı. 

“Sandberg’in orada kalması, gitmesinden daha sürpriz olurdu”

Sandberg’in son 6 ayda iyice şirketten koptuğunu dile getiren eski Meta çalışanı, “Zuckerberg’in yoğun gündemi sebebiyle de artık çok sık karşılamaz hale geldiler. Zuckerberg ve Sandberg arasında her cuma günü özel bir toplantı olur, bu görüşme de saatlerce sürerdi. Artık bunu da umursamamaya başladılar. Bu şartlar altında Sandberg’in orada kalması, gitmesinden daha sürpriz olurdu” şeklinde konuştu. 

“Böyle bir hamleyi herkes bekliyordu”

Senelerdir Facebook’a yatırım yapan bir başka iş insanı ise yaptığı açıklamada, “Sandberg bence uzun bir süredir şirketi kafasından silmiş vaziyetteydi. Uzun süredir işine odaklanamıyordu. Kafasında hep soru işaretleri vardı. Şirket içinde çözemediği bazı sorunların olduğu çok açıktı” dedi. Eski üst düzey Facebook sorumlusu ise Sandberg’in ayrılmasının sürpriz olmadığını dile getirerek, “Son gelişmelerden sonra rahatsız olduğu çok netti. Böyle bir hamleyi herkes bekliyordu” ifadelerini kullandı. 

Sandberg’in yerini alacak isim belli oldu

Öte yandan Sandberg’den boşalan tepe yöneticiliğini kimin devralacağı da netleşti. Yapılan açıklamada 15 yıldır şirket bünyesinde önemli çalışmalara imza atan Javier Olivan’ın yeni tepe yöneticisi olduğu açıklandı. Atama sonrası görüşlerini paylaşan Olivan, “Sandberg gibi önemli bir kişinin yerini doldurmak kolay bir iş değil. Ben onunla aynı unvanı taşıyor gibi gözüksem de yoğunlaşacağım konular biraz daha farklı olacak” dedi. 

Yorumlar (0)