Dünyanın en büyük sodalı gölü Van Gölü’nde heyecan veren keşif

Dünyadaki en büyük sodalı göl, ülkemizin ise en büyük gölü Van Gölü’nde yeni mikrobiyalitler keşfedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.08.2021, 11:21 10.08.2021, 15:41
Dünyanın en büyük sodalı gölü Van Gölü’nde heyecan veren keşif

Bir zaman önce 18 metre civarında dünyadaki en büyük mikrobiyalatinin belirlendiği Van Gölü’nde Bitlis Adilcevaz bölgesinde yeni bir keşif yapıldı. Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı olan Cumali Birol’un çalışmalarıyla keşfedilmiş olan mikrobiyalitler belgeselci Ali Ethem Keskin tarafından görüntülendi.

Göle bir dalış yapan Birol ve Keskin, mikrobiyalitlerin oluşturmuş olduğu görüntünün uzayı andırdığını söyledi. Adilcevaz kıyı şeridinden Van Gölü’ne giren Birol ve Keskin, mikrobiyalitlerin 1-6 metre arasındaki derinlikte görüldüğünü söyledi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş ise mikrobiyalitlere ilişkin araştırmalarını sürdürerek, dünyadaki en büyük mikrobiyalitlerin Van Gölü’nde olduğunu söyledi.

“Dünyadaki en büyük mikrobiyalitler Van Gölü’nde”

Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, gazetecilere açıklama yaparak, “3 bin 712 kilometrelik yüz ölçümüyle Van Gölü Marmara Denizi’nin 3’te 1’i büyüklüğüne sahip devasa bir ekosistem. Gölün pH’ı 9.8 civarında yani göl suyu alkalik karaktere sahip. Göl tabanından çıkmış olan tatlı sularla birleşen alkalik karakterdeki su çökertmeyi meydana getiriyor. Burada siyona bakteri faaliyete geçip dünyanın en büyük mikrobiyalitlerini oluşturuyor. Yerin altında 30-40 metre boyunda ağaç gibi yapılar düşünün dünyadaki en büyük mikrobiyalitler Van Gölü’nde yer alıyor.” şeklinde konuştu.

“Halihazırda üzerinde çalışılması gerekli bir efsane”

Van Gölü’nde gizemini koruyan birçok faaliyetin yer aldığını söyleyen Adilcevaz Kültür, Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Cumali Birol, “Adilcevaz’da bugün çok keyifli bir dalış yaptık. Ali Ethem Keskin hocamızla yaklaşık olarak bir haftadan beri pek çok çekimler gerçekleştirdik. Adilcevaz’da bugün de farklı bir mikrobiyalit türüne rastladık. Kanuni’nin İran seferine göndermiş olduğu yeni çeriler için Tatvan’da 3 kadırganın yapıldığını ve bu kadırganın ufak da olsa bir izini gördük.” dedi.

“Birol, bugün yeni keşfetmiş olduğumuz farklı bir mikrobiyalit türü de ortaya çıktı” diyerek, “Bu da bizlere şunu gösteriyor. 3 ayrı tür daha görmüş olduk. Öncesinde 2 tür bulunuyordu. Bunlardan bir tanesi peri bacası diyeceğimiz türden, öteki ise tatlı su çıkışının unsurundan kaynaklı yerler vardı. Bir farklı türe daha bugün rastladık. Bu da şunu gösteriyor ki Van Gölü hala üzerinde çalışılması ve keşfedilmesi gereken efsanevi bir göl.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)