Dava #45361978 maillerine dikkat!

Amerikan istihbarat servisi CIA'den olduğunu söyleyen dolandırıcılar, kurbanlarına çocuk pornosu suçlaması yaparak 10 bin dolar istiyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 13.06.2019, 12:01 13.06.2019, 12:44
Dava #45361978 maillerine dikkat!

Kaspersky uzmanları, dolandırıcılar tarafından kullanılan yeni bir yöntem keşfetti.

Kaspersky'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Amerikan istihbarat servisi CIA teşkilatından olduklarını söyleyen kişiler, seçtikleri kurbanlara suçlamalarda bulunuyor. Çocuk yaşta kişilere cinsel ilgi göstermek suçlamasıyla karşılaşan kurbanlardan 10 bin dolar değerinde Bitcoin isteniyor.

Dolandırıcılar, kurbanın tüm kişi listesine ve iş adresine sahip olduklarını da ileri sürüyor. Ödeme yapıldığı takdirde tüm bu bilgilerin silineceği yalanını uyduruyorlar. Bu yöntemden kaç kişinin olumsuz etkilendiği tam olarak bilinmiyor.

Kaspersky araştırmacılarının ortaya çıkardığı CIA içerikli e-postalar, dikkatle yazılmış olmaları ve CIA logosu taşımaları nedeniyle gerçekçi görünmesiyle dikkat çekiyor.

İlk bakışta e-posta, kötü niyetli bir CIA ajanı tarafından gönderilmiş gibi görünüyor. İnandırıcılığı ise buradan geliyor. Mesajda, "çocuklara cinsel ilgi gösterdiğinden şüphelenen 2 binden fazla kişinin tutuklanmasına yönelik 27’den fazla ülkede düzenlenen uluslararası bir operasyon olan Dava #45361978"den bahsediliyor. Kurbanın ve akrabalarının iletişim bilgilerinin, operasyon listesinde yer aldığını iddia eden dolandırıcılar, bu bilgileri silmek için 10 bin dolar değerinde kripto para istiyor.

"Panik yapmayın, bu e-postalara cevap vermeyin ve ödeme yapmayın"

Yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Uzmanı Tatyana Scherbakova, bu tür mesajların korkutucu olabildiğini belirterek, şunları vurguluyor:

"Dolandırıcılar, insanların dijital dünyada hatalar yapabileceğini ve isimlerinin yanlış ellere geçebileceğini biliyor ve bunu çok iyi kullanıyor. Gerçekte hiçbir suçu olmayan kişiler, itibarlarına ve ilişkilerine bir zarar gelmesi riskinden korktukları para ödemeye veya saldırganlarla iletişim kurmaya başlıyor. Bu e-postaların çok büyük bir kısmı ise tamamen sahte oluyor. Saldırganların, iddia ettikleri bilgilere ve kanıtlara sahip olma ihtimali elbette çok düşük. Çünkü bu tür e-postalar aynı anda binlerce kişiye gönderiliyor. Bir dolandırıcılık teşebbüsünü anlamak için sıradan yöntemler bulunuyor. Bunları kolaylıkla uygulayarak kendinizi koruyabilirsiniz. Öncelikle kesinlikle panik yapmayın, bu e-postalara cevap vermeyin ve asla ödeme yapmayın."

"Şüpheli ya da alışılmışın dışında adresler barındıran e-postalardaki bağlantılara kesinlikle tıklamayın"

Kaspersky güvenlik uzmanlarının önerileri ise şöyle:

"Mesajı 'spam', yani istenmeyen olarak işaretleyin ve silin. Böylece benzer bir e-posta geldiğinde spam filtresi bunu tespit edip mail sayfanıza ulaşmasına izin vermeyecek ve hemen silecektir. Tanımadığınız kişi veya kurumlardan gelen ya da şüpheli veya alışılmışın dışında adresler barındıran e-postalardaki bağlantılara kesinlikle tıklamayın. Çünkü bilgisayarınızı ve tüm bilgilerinizi ele geçirmenin en basit yolu bu linkleri tıklattırmaktır. Saldırganlarla asla iletişime geçmeye çalışmayın ve asla para ödemeyin. Cevap verdiğinizde, siber saldırganlar e-posta adresinizin aktif bir şekilde kullanıldığını fark eder ve daha fazla spam gönderir. Ödeme yaptığınızda ise ileride daha fazla para sızdırmak için geri dönebilirler ve daha fazlasını daha fazlasını ödemek zorunda kalırsınız. Kaspersky Security Cloud gibi, birçok farklı tehdide karşı kapsamlı koruma sağlayan güvenilir güvenlik çözümleri kullanmanızı öneriyoruz." 

Yorumlar (0)