Çin’den uzay yarışında büyük adım: Güneş gözlem uydusundan ilk fotoğraf

Çin'in ekim ayında uzaya göndermiş olduğu Güneş gözlem uydusu ASO-S’in çektiği ilk fotoğrafı Dünya'ya gönderdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 30.11.2022, 15:25 30.11.2022, 16:12
Çin’den uzay yarışında büyük adım: Güneş gözlem uydusundan ilk fotoğraf

Son senelerde uzay çalışmaları ile adından oldukça söz ettiren Çin, Güneş gözlem uydusu ASO-S'yi geçtiğimiz ekim ayında uzaya yollamıştı. Çin Bilimler Akademisince gerçekleştirilen çalışmadan sorumlu olan baş bilim insanı Gan Veyçun, uydunun 11 Kasım günü Güneş patlaması sonrasında X-ışınıyla kayıt altına aldığı görüntüleri Dünya’ya ilettiğini duyurdu.

Güneş'te meydana gelen patlamalar paylaşıldı

Ekim döneminde Güneş'e yapılacak olan yolculuğuna adım atan Gelişmiş Uzay Tabanlı Güneş Gözlemevi (ASO-S) buradan ilk fotoğrafını paylaştı.

Çin’in Güneş’i izleyen uzay aracından yollanan ilk görüntüde, Güneş'in yüzeyinde meydana gelen patlamalar gözler önüne serildi.

Günde 500 GB veri depolayacak

Uydunun günlük olarak yaklaşık 500 gigabaytlık veriyi Kaşgar, Sanya ve Pekin'da bulunan yer istasyonlarına göndermesi, bu verilerin ise Nancing kentindeki Mor Dağ Gözlemevi'nde bir araya getirilerek işleneceği ifade ediliyor.

888 kilo olan uydunun keşif çalışmasını en az 4 sene devam ettirmesi planlanıyor. Çin, ilk güneş gözlem uydusu olan "Şihı"yı 14 Ekim 2021 tarihinde uzaya yollamıştı.

Yorumlar (0)