Bu sefer birbirlerini hacklemişler!

İranlı hacker grubu, Rus bir hacker grubu tarafından hacklenmiş.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.10.2019, 10:59 21.10.2019, 11:05
Bu sefer birbirlerini hacklemişler!

Amerikan ve İngiliz istihbarat ajansları, OilRig adıyla bilinen İranlı bir hacker grubunun Turla adındaki Rus bir hacker grubu tarafından hacklendiğini, Rus grubun bu hareketiyle başka kişilere ulaşma yolları aradığını duyurdu.

İngiltere'de bulunan bir akademik kuruluşa 2017 yılında düzenlenen bir saldırıyı araştıran İngiliz Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC), bu ilginç olayı açığa çıkardı.

NCSC, İngiliz kuruluşa düzenlenen saldırının Rus Turla grubu tarafından, İranlı OilRig'in araçlarını kullanabilmenin yollarını araştırmak için düzenlendiğini duyurdu.

20 ülkede başarılı oldular

Aylar süren araştırmadan sonra, Rus hacker grubunun İranlı hacker grubunu hedef aldığı ve İranlı grubun araçlarını kullanarak bilgi toplayıp çeşitli sistemleri tehlikede bıraktığı ortaya çıktı.

Çoğunluğu Orta Doğu ülkeleri olmak üzere toplamda 35 ülkeye saldırı düzenlendiği, bunların 20 tanesinin başarıyla tamamlandığını açıklayan NCSC, Rus grubun amacının kişiler ve hükümetlere ait gizli bilgiler ve dökümanları çalmak olduğunu söyledi.

İstihbarat ajansları, Turla'nın hem İranlı grubun araçlarını kullandığı hem de kendilerini gizlemek için İranlıların bulduğu açıkları ve onların kimliklerini kullanarak iş yaptıklarını açıkladı. Bu hamleden dolayı, siber saldırı mağdurları aslında Rus grup tarafından hacklenmelerine rağmen İranlı grup tarafından saldırıya uğradıklarını sandılar.

İranlı grubun, Rusların kendi araçlarını çaldıkları ve hackleme işlemlerini kendi kimlikleriyle yaptıklarına dair bir fikirleri olup olmadığı bilinmiyor.

"Rusya ve İran'la direkt bağlantıları yok"

NCSC operasyonları direktörü Paul Chichester, daha önce bu kadar karmaşık bir saldırı görmediğini ve saldırıların Rus ve İran devletlerine direkt bir bağlanıtısı olduğunu iddia edemeyeceğini söyledi.

İngiliz NCSC ve Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından ortak yürütülen soruşturmayla ilgili Chichester, soruşturmanın amacının böyle bir olayın detaylarını açığa çıkarmak olduğunu ve kişilerin ve kuruluşların kendilerini savunmak için daha gelişmiş yollar bulması gerektiğinin altını çizmek olduğunu söyledi. Chichester, aynı zamanda kendilerini gizleyen hacker gruplarını tespit edebilmek için gerekli ekipmanlara ve bilgiye sahip olduklarını da belirtti.

Yorumlar (0)