Biyoteknoloji ile 8 saatte 1000 yıl hapis cezası

Bilim insanları, mahkumların sadece sekiz buçuk saat içinde 1000 yıllık ceza çekmesini sağlayabilecek teknolojinin yakın gelecekte gerçek bir olasılık olduğuna inanıyor. Söz konusu yöntem ile suçlular, cezalarını çok kısa süre içerisinde çok daha uzun şekilde çekebilecekler.

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.01.2020, 14:05
Biyoteknoloji ile 8 saatte 1000 yıl hapis cezası

İnsanların yasaları çiğnemesi sonucu cezalandırılma yöntemleri yüzyıllardır ateşli tartışmalar yaratan konulardan biri. Yüzlerce yıl önce, günümüzde çok tuhaf karşılanabilecek suçlar için çoğu ülkede ölüm cezası olağan bir şekilde uygulanıyor olmasına rağmen günümüzde idam cezası çok daha az yaygın olan iğrenç suçlar için kullanabiliyor. Dahası, bugün herhangi bir suç için idamın var olması soru işaretleri yaratabiliyor.

Ancak, birçok kişi de idam cezasının hiç kullanılmaması fikrine kesinlikle katılmıyor. Kimi kesimler bunun insan hakları nedenleriyle var olmaması gerektiğini düşünürken kimileri ise tarif edilemez eylemler yapan insanlar için idam ile "kolay çıkış" sunulduğunu düşünüyor. Bilim insanları ise yasaları çiğneyenler için idam cezasının yakın gelecekte tamamen elimine edilebileceğini düşünüyorlar. Tabii idamdan daha kötü bir ceza ile... 

Kısa sürede uzun ceza

Günümüzdeki birçok bilim-kurgu filmi ya da dizisinden aşina olunabilecek bir yöntem, yakın gelecekte mahkumlar için de kullanılabilir. Alternatif ceza yöntemleri arasında gösterilen bu prosedür ile suçlular, geçirdikleri kısa bir süreyi olduğundan daha uzun algılayabilecek. 

Popüler bir dizi olan Black Mirror'dan bir örnek verilecek olursa; dizinin bir bölümünde mahkumlara, zihinsel olarak gerçekte yaşadıklarından çok daha uzun yaşanmışlık hissi veren bir teknoloji ile ceza uygulanıyordu. Söz konusu teknoloji ile suçlular geçirdikleri 1 saati 1 aymış gibi hissediyor böylece zaman kayması yaşıyorlardı.

Dizideki bu cezalandırma yönteminin gerçek olmaya düşünülenden daha yakın olduğu ortaya çıktı. Fütüristik teknolojilerin cezayı nasıl dönüştürebileceğini inceleyen bir filozof olan Rebecca Roache, bir mahkumun zihnini çarpıtmak için ilaçların kullanılabileceğini ve kullanılan ilaçların mahkuma zamanın gerçekte olduğundan çok daha hızlı geçtiğini hissettirebileceğini kaydetti.

Roache, birinin 1000 yıllık bir cezaya çarpmış gibi hissettiren bir hap veya sıvı geliştirilebileceğini söyleyerek, "Hızlanma bir milyon faktör olursa, sekiz buçuk saat içinde bin yıllık düşünce gerçekleşebilir." şeklinde konuştu.

Söz konusu ceza yönteminin idamdan daha korkunç olup olmadığı ise tartışılıyor. Ancak, 1000 yıl yaşadıktan sonra aynı güne ya da gerçeğe dönmek ise korkunç bir yöntem.

Alternatif olarak konuşulan bu cezalandırma şekli yeni bir insan hakları ya da etik tartışması yaratabilir.

Yorumlar (0)