Bitcoin 176 ülkenin önüne geçti

Bitcoin, yıllık yaklaşık 60 terawatt elektrik tüketiyor. Bu tüketim, 176 ülkenin elektrik tüketiminden fazla, Türkiye'nin ise 5'te 1'i.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.07.2019, 13:38 05.07.2019, 17:21
Bitcoin 176 ülkenin önüne geçti

Son yılların en favori kripto para birimlerinin başında gelen Bitcoin, yıllık yaklaşık 60 terawatt elektrik tüketiyor. Bu tüketim, 176 ülkenin elektrik tüketiminden fazla.

Cambridge Üniversitesi tarafından yayınlanan verilere göre Kripto para birimi Bitcoin, senelik yaklaşık 60 terawatt elektrik tüketiyor ve dünyada bu tüketim miktarının altında elektrik tüketimi yapan 176 ülkebulunuyor.

Amerikan Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA)'nin sitesinde ülkelerin 2016 yılında tükettiği elektrik miktarları listesi yayımlandı. Benzeri çalışma Cambridge Üniversitesi tarafından yayımlanan Bitcoin Elektrik Tüketimi İndex'inde de bulunuyor. Her iki verilere göre kripto para birimi Bitcoin, aralarında Yunanistan, Portekiz ve İsviçre'nin de olduğu 176 ülkeden daha fazla elektrik tüketimi yapıyor.

Türkiye'nin elektrik tüketiminin 5'ke biri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verilerine göre Türkiye ise 2018 yılında 292 terawatt elektrik tüketti. Bu da Bitcoin'in Türkiye'nin toplam elektrik tüketiminin yaklaşık 5'te 1'i kadar elektrik tüketimi yaptığı anlamına geliyor. Cambridge Üniversitesi'nden edinilen bilgilere göre dünyada tüketilen toplam elektrik miktarı ise 20,863 terawatt. Bitcoin'in kullanımı ise bu kullanımın yüzde 0,28'ini oluşturuyor.

Bitcoin neden bu kadar yüksek enerji tüketiyor?

Kripto para birimi Bitcoin sisteminde yapılan bütün işlemler kripto para birimine bağlı bütün bilgisayarlarda kayıt ediliyor. Sistemde elektrik üretimine neden olan esas faktör ise 'kazmak' tabirinin kullanıldığı, madenci olarak adlandırılan bitcoin üreten kişiler oluyor. Madenciler çok fazla sayıda gelişmiş bilgisayar ile bu işlemleri yapmak zorunda oldukları için yoğun elektrik tüketimi yapıyor.
 

Yorumlar (0)