Bill Gates’ten metan gazı hamlesi: Çiftlik hayvanlarına işaret etti

Teknoloji milyarderi Bill Gates, metan gazını daha düşük seviyeye getirmek üzere inekleri temele alan Avustralya merkezli girişimi desteklemek adına maddi destekte bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.01.2023, 11:35 24.01.2023, 12:02
Bill Gates’ten metan gazı hamlesi: Çiftlik hayvanlarına işaret etti

Microsoft'un kurucu ortağı olan Bill Gates, son günlerde et imalatının bölgesel etkilerine yönelik ifadeleriyle gündemdeki yerini koruyor. Yüksek gelire sahip ülkelerin yapay ete geçiş yapması gerektiğini her defasında dile getiren Gates, yoksul olarak nitelendirilen 80 ülkenin yapay et yiyeceğini düşünmediğini ve zamanla farklı bir tat alınsa bile işlerin gün geçtikçe yoluna gireceğini ifade etmişti.

12 milyar dolarlık destek

Son olarak Gates, ineklerin sebep olduğu metan emisyonlarının önüne geçebilmek adına Avustralya merkezli bir girişimin arkasında durduğunu ve besi hayvanı gıda takviyeleri konusunda gerçekleştirilen çalışmalara fon aktardığı belirtiliyor.

Edinilen bilgilere, Gates'in firması Breakthrough Energy Ventures, iklim teknolojisi firması Rumin8 adına 12 milyon dolar bir destek ayırdı.

Çiftlik hayvanlarının neden olduğu emisyonları azaltmak istiyorlar

Öte yandan Alibaba'nın kurucu ortağı Jack Ma ve Amazon CEO'su Jeff Bezos tarafından da bu projeye destek sağlandığı konuşuluyor.

Rumin8, hayvancılık sektöründe emisyon oranlarını düşürmek üzere çözüm bulmak için çalışma sağlıyor. Çiftlik hayvanlarının beslenmesini sağlayacak biçimde düşük maliyet ve verimli şekilde üretilebilen "anti-metanojenik özellikleri" araştırıyor.

Edinilen bilgilere göre, metan, karbondioksidin ardından gelen en yaygın sera gazı olarak biliniyor. Geyik, keçi ve inek gibi çiftlik hayvanlarının mideleri sindirim sağlarken çim benzeri sert lifleri parçaladığı sırada metan gazı ortaya çıkarıyor.

Geçen ekim döneminde Yeni Zelanda, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında çiftlik hayvanlarının idrar yapma ve gaz çıkarma şekliyle imal ettiği sera gazlarını vergilendirmeyi teklif etmişti.

Yorumlar (0)