Arıza yüzünden uzayda kalan astronot Frank Rubio'dan rekor

Soyuz MS-22 aracının arızası nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonundaki görev süresi uzayan ABD'li astronot Frank Rubio, beklenmedik bir rekorun sahibi oldu. 366 gün kesintisiz uzay görevi yapan Rubio, en uzun süre uzayda kalan ABD'li astronot oldu. Rekor ise halen da Rus kozmonot Valeri Polyakov'un elinde.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.09.2023, 10:47 Hakan Öksüz
Arıza yüzünden uzayda kalan astronot Frank Rubio'dan rekor

Kesintisiz şekilde 366 gün uzay görevi yapan ABD'li astronot Frank Rubio, yeni bir rekorun sahibi oldu. Bir yılı aşkın süre boyunca Uluslararası Uzay İstasyonunda görevde bulunan astronotun kırdığı rekor hakkında ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) açıklama yaptı.

NASA'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre Frank Rubio, daha önceki 355 günlük uzayda kalma rekorunu kırdı. Bunun ABD uzaycılık tarihine geçtiğini bildiren NASA, astronotun Dünya'ya dönüş tarihinin 27 Eylül olduğunu aktardı. Böylece Frank Rubio, kesintisiz şekilde 371 gün uzay görevi yapmış olacak.

Soyuz MS-22 aracının arızası, beklenmedik rekoru getirdi

Frank Rubio, 21 Eylül 2022'de görev için uzaya çıktı. 2 Rus kozmonot ile beraber Rus Soyuz kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonuna ulaşan Rubio, Soyuz MS-22 aracının arızası nedeniyle uzayda kaldı.

Arızalanan kapsül, mürettebatsız şekilde Dünya'ya yollanmıştı

Mürettebatsız olarak dünyaya gönderilen kapsül yerine Uluslararası Uzay İstasyonuna yeni bir kapsül gönderileceği, Rubio ile 2 Rus kozmonotun bu uzay aracıyla Dünya'ya taşınacağı belirtildi. Uzay aracının arıza yapması, Frank Rubio'nun beklenmedik şekilde uzayda kalma rekoru kırmasına sebep oldu.

Uzayda kalma rekoru, Rus kozmonot Valeri Polyakov'un: 437 gün!

Frank Rubio'nun 371 günlük rekorunun, ABD'li astronotlar için geçerli olduğu kaydedildi. Zira uzayda en uzun süre kalma rekorunun, halen daha Rus kozmonot Valeri Polyakov'a ait olduğu vurgulandı. 1994-1995 yıllarında 437 gün uzayda kalan Rus kozmonot, dünya rekorunu elinde bulunduruyor.

Yorumlar (0)