81 yaşına kadar yaşayabilen balık keşfedildi

Batı Avusturalya'da, ilginç bir biçimde 81 yaşına kadar yaşayabilen bir balık türü keşfedildi. Söz konusu tropik resif balığından önce bilinen en yaşlısı, 60 yaşına kadar ulaşabilmişti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.12.2020, 00:56 06.12.2020, 09:19
81 yaşına kadar yaşayabilen balık keşfedildi

Bilim insanları tropik resif balıklarının gizemli ve dikkat çekecek derecede uzun yaşamları hakkında devamlı olarak daha yeni bilgiler keşfediyorlar. Batı Avusturalya sahillerinin açık sularında yaşayan 81 yaşındaki bir kapanlevrek türü, tür hakkındaki kayıtların güncellenmesine neden oldu.

Avusturalya Deniz Bilimleri Enstitüsü (AIMS) balık biyoloğu Brett Taylor'ın gerçekleştirdiği açıklamaya göre, an itibarıyla sığ, tropik sularda tespit edilen en yaşlı balık örneği 60 yaşındaydı. 



Balıklarda yaş belirleme, balığın ölümüne sebep oluyor

Aralık ayında Coral Reefs dergisinde yayınlan ve Brett Taylor'ın önderlik ettiği uzun yaşam ömrüne sahip balıklar üzerine yapılan araştırmada, 60 yaşın üzerinde 11 balık olduğu belirtiliyor.

Balıkların kaç yaşında olduklarını belirlemek, bir ağacın kaç yaşında olduğunu belirlemekle paralellik gösteriyor. Balıkların sahip oldukları kulak kemikleri, bilim insanlarının kesin olarak yaş belirlemelerine olanak tanıyan büyüme şeritlerini ihtiva ediyor. Maalesef söz konusu yöntemi kullanmak, balığın yaşamını yitirmesine sebep oluyor.

Araştırmacılar, söz konusu çalışmanın iklim değişimi döneminde balık yönetimi kararlarına destek olabileceğini umut ediyorlar. Brett Taylor'ın aktardıklarına göre, farklı derinliklerde ve farklı sıcaklıklarda yaşamını sürdüren balıklar incelenerek sıcaklıkların her yerde yükselişine ne tür tepki verebilecekleri anlaşılmaya çalışıyor.

Yorumlar (0)