5 TL ile 200 km gidiyor! TEKNOFEST Karadeniz’de elektrikli araç rüzgarı

TEKNOFEST Karadeniz’de, 4 sene içerisinde 3 kere üçüncülük ve jüri özel ödülünü alan, 5 TL ile 200 km giden elektrikli aracın standı bölgeye gelenler tarafından yoğun ilgi aldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.09.2022, 09:38 02.09.2022, 08:55
5 TL ile 200 km gidiyor! TEKNOFEST Karadeniz’de elektrikli araç rüzgarı

TEKNOFEST Karadeniz birçok kişi tarafından yoğun bir ilgi gördü. Etkinlik kapsamında Altınbaş Üniversitesi EVA Team’in oluşturduğu araçlar da bölgede yerini aldı. Altınbaş Üniversitesi İnsansız, Otonom ve Elektrikli Araçlar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Süleyman Baştürk liderliğinde oluşturulan EVA Team'in sergilediği teknolojik ürünler oldukça büyük bir ilgi aldı.

Birçok alanda üretim yapıyorlar

Altınbaş Üniversitesince oluşturulan ve 2019-2021-2022 senelerinde gerçekleştirilen TEKNOFEST Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'nın hepsinde üçüncülük derecesine layık görülen araçlar TEKNOFEST Karadeniz'de insanlara sunuldu. Elektrikli araçların haricinde Roket, İnsansız Deniz Araçları (İDA), İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Otonom araçlar da geliştiren üniversite, ziyaretçiler tarafından fazlasıyla beğenildi.

Jüri özel ödülü ve 4 defa üçüncülük

Geçmiş ve şu an ki TEKNOFEST başarıları için bilgilendirme sağlayan Doç. Dr. Süleyman Baştürk, jüri özel ve 4 sene içerisinde 3 kez üçüncülük ödülünü aldıklarını aktardı. Baştürk, "TEKNOFEST Karadeniz kapsamında ziyaretçiler içerisinde en fazla gençler ve çocuklardan var. Çok fazla ilgi gösteriyorlar. Üniversitemizin gerçekleştirdiği bütün ürünleri katılımcılara ayrıntılı bir şekilde göstermeye uğraştık. Şu an da bizim üniversitemizin çatısı altında 2018 senesinde oluşturduğumuz EVA Team ismiyle elektrikli araç takımı içerisinde gerçekleştirdiğimiz projelerin ardından bugünkü düzeye ulaştık. Bu takım kapsamında roket, insansız su altı araçları, otonom araç ve elektrikli araç projeleri geliştiriyoruz. Bu projeler ile beraber TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen çeşitli yarışmalara katılım sağlıyoruz. Özellikle elektrikli araç kategorisinde 4 sene içerisinde jüri özel ödülü ve 3 defa üçüncülük almış bulunmaktayız.” dedi.

“Yarışlar verimliliği arttırıyor”

Farklı yarışlarda da iyi sıralar elde ettiklerini ifade eden Süleyman Baştürk, “Bunların dışında otonom araç yarışları noktasında en iyi takım ruhu ödülünü de almış bulunmaktayız. Tabii, bu yarışmalardan topladığımız bütün bilgi ve birikimini, kurumsal alt yapıyı değişik reel projelere dönüştürmek ve sanayi ihtiyaçlarına yönelik projelere çevirmek üzere yine üniversitemiz çatısı altında İnsansız, Otonom ve Elektrikli Araçlar Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni de (AUTONOM) oluşturmuş bulunmaktayız. Bu bölgede araçlarımızı biz geliştirdik. Yarışlara rahat giriş yapmaları yönünde ürettik. Geçtiğimiz yıl EVA- 2S aracımız elektrikli araç yarışları sıralamasında üçüncülük derecesine girmişti. Bu yarışlar araçların verimliliğini öne çıkartan etkinliklerdir. Bu yüzden bir yarış pisti bulunuyor. Bu pist içerisinde 60 dakikada 30 tur atılması bekleniyor. Bu 30 turu en az enerji tüketimiyle tamamlayan araçlar ek olarak ürettiğiniz malzemelerin yerlilik derecesine göre bir sıralamaya oturtuluyor. Geçtiğimiz sene oluşturduğumuz EVA-2S aracımız yarış pistinde duran en verimli aracımızdı." şeklinde konuştu.

Daha öncesinde de ödül kazanmıştı

19-24 Temmuz tarihleri arasında Kocaeli Körfez Yarış Pisti'ndeki TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'na katılım sağlayan Altınbaş Üniversitesi EVA Team ekibi 9 ay içerisinde oluşturdukları elektrikli araçla sıralamada üçüncülüğe hak kazandı. Bunun yanı sıra takım, yaygınlaştırma ve tanıtım ödülünün de layık görüldü. Proje akademik danışmanı Doç. Dr. Süleyman Baştürk aracın üniversitelerindeki öğrenciler tarafından tasarlanıp üretildiğini söyledi.

Standa giden kişiler araçlara yakından ilgi gösterirken, bol bol fotoğraf çektirdi. EVA Team’in ödüllerinin ise TEKNOFEST Karadeniz kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan tarafından verilmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)