48 bin ağacın temizlediği karbondioksit miktarı kadar temizlik yapan gökdelen tasarlandı 

Dünyanın dört bir yanında gerçekleşen küresel ısınma sebebiyle artan felaketlerin durdurulması için karbon emisyonlarının nötrlenmesi büyük önem taşıyor. Küresel emisyonların yüzde 40’ını ise inşaat endüstrisi oluşturuyor. ABD’li bir mimarlık firması, yüzde 40’lık emisyonu sıfırlandırmak amacıyla gökdelen tasarladı. Bu gökdelen, 48 bin 500 ağacın temizlediği karbondioksit miktarı kadar karbondioksit temizleyebiliyor. Çevreci bina, sürdürülebilir malzemelerle üretilecek ve senede 1,6 milyar tona yakın karbonu temizleyecek. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.11.2021, 14:12 20.11.2021, 18:14
48 bin ağacın temizlediği karbondioksit miktarı kadar temizlik yapan gökdelen tasarlandı 

Küresel ısınmanın en büyük faktörlerinden olan karbon emisyonları, dünyanın dört bir yanındaki milyarca insan yaşamını ve dünyanın geleceğini tehdit ediyor. Yerkürenin hızlı şekilde ısınmasına sebep olan karbon emisyonlarının en büyük üreticisinin, inşaat sektörü olduğu biliniyor. Bu konuda harekete geçen ABD’li bir inşaat firması, bir gökdelen tasarladı. Adını, dünyanın en uzun ağaçlarından alan “Urban Sequoia” merkezinde bulunan gökdelen, karbon emici malzemelerden inşa edilecek ve birden fazla tasarımı aynı anda barındıracak. 



Doğrudan hava yakalama teknolojisine sahip bina 

Enerji, gıda ve yakıt için doğrudan hava yakalama teknolojisine sahip olacak “çevreci gökdelen”, en az 60 sene boyunca kullanılabilecek. Ayrıca binanın havadan yakaladığı karbon, kentsel altyapıyı geliştirmek amacıyla borularda, kaldırımlarda ve yollarda kullanılmak üzere biyomalzeme üretebilecek. 

Gökdelenin tasarlayıcısı ABD’li firmanın müdürü konu ile ilgili şu açıklamaları dile getiriyor: “Fikrimizi bir bina ölçeğinde olumlu etki potansiyeli ile dünyadaki herhangi bir şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirdik. Tüm şehirlerde uygulanması uygun olan bu fikrin gücü, ulaşılabilir olmasından kaynaklanıyor. Projemiz kapsamında yeni tasarım fikirlerimizi doğa temelli çözümler ve karbon emisyon teknolojileriyle harmanlıyoruz. Öte yandan bu proje sayesinde senede bin tona kadar karbon tutabilen gökdelen tasarlamış ve bu yaklaşımı her türlü binaya uygulama adımı atmış bulunuyoruz.” 



Biyotuğla ve biyobeton kullanılacak 

Gökdelenin inşasında beton ve çelik miktarı büyük oranda azaltılarak bunların yerine kereste, kenevir, biyobeton ve biyotuğla kullanılacak. Bu malzemelerin tümü, karbonu emmeye elverişli malzemeler. Doğa dostu malzemelerin kullanımıyla bilrikte inşaatın karbon etkisi yüzde 50 oranında azaltılacak. 

Firmanın müdür yardımcısı Mina Hasman, inşaat endüstrisinin dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde 40’ını oluşturduğunu fakat yeni tasarlanan Urban Sequoia binalar sayesinde inşaat endüstrisinin küresel ısınmaya karşı mücadelesinin artık daha kolay ve etkin olduğunu aktarıyor. Dünyadaki her şehrin bir Urban Sequoias inşa etmesi durumunda atmosferden 1,6 milyar ton karbon temizlenebileceğini ifade eden Hasman, bu çevreci gökdelen fikrinin İskoçya Glasgow’da düzenlenen COP26 İklim Zirvesi’nde sunulduğunu kaydediyor. 

Yorumlar (0)